Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky z energetického trhu

Fotovoltaická elektrárna od České spořitelny. Obchodování na Kladně ve 21. týdnu. První rumunské finanční futures na pražské burze PXE.

Fotovoltaická elektrárna s pomocí Erste Energy Services

Erste Energy Services nově nabízí možnost pořídit si fotovoltaickou elektrárnu s využitím dotačního programu Nová zelená úsporám. Spolupracuje při tom se Stavební spořitelnou České spořitelny. Vyrobenou elektřinu by zájemci používali pro svojí osobní potřebu. Dodavatel zákazníkům nabízí dodání zařízení na klíč a financování projektu úvěrem od Buřinky, dodavatel také zajistí vyřízení dotací.

Úroková míra činí 4,95 % p.a a. s tříletou fixací, bez poplatku za sjednání a bez poplatku za mimořádné splátky.

Dodavatel zajistí vypracování projektové dokumentace, energetického posudku a kompletní administrativy. Spolupracuje při tom s vybranými dodavateli energetických služeb, garantuje při tom záruční i pozáruční servis. Zajistí připojení elektrárny do distribuční sítě.

Zákazník si může vybrat, kam chce ukládat přebytečnou energii, zda do ohřevu teplé vody nebo do akumulátorů. Elektrárny jsou tří výkonových kategorií 2, 3,5 kWp (kilowatt peak) v cenovém rozpět 130 až 410 tis. korun. Cenová nabídka je pouze orientační, přesná cena se bude odvíjet od konkrétního klientského řešení. Ceny za instalaci jsou vč. akumulací předepsaných dotačním titulem, zpracování žádosti o dotaci, vypracování projektové dokumentace, energetického posudku a kompletní administrativy.

Zprávy z burzovního trhu Českomoravské komoditní burze Kladno

Cena silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno ve 21. týdnu vzrostla, zemní plyn v maloodběru zlevnil, ve velkoodběru byl zaznamenán růst.

Cena ročního kontraktu silové elektřiny v nízkém napětí se proti předchozímu týdnu zvýšila o 6,2 % s uzavíracím kurzem 720 Kč/MWh.

U zemního plynu se v tomto týdnu obchodovaly výhradně dvouleté kontrakty. Cena proti předchozímu obchodování těchto kontraktů (počátek května) klesla v režimu maloodběr o 0,9 % na 428 Kč/MWh, v režimu velkoodběr naopak vzrostla o 1,6 % na 437 Kč/MWh.

Ve 21. týdnu bylo na energetickém trhu ČMKBK uzavřeno 335 kontraktů na dodávku 443,1 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 217,6 milionu korun.

Rumunské finanční futures

V pátek 27.5. 2016 bylo zobchodováno 11040 MWh na trhu finančních futures s rumunskou elektřinou. Konkrétně 5 MW na čtvrtletním kontraktu s datem dodání od 1.7. 2016 za cenu 36,50 EUR. Označení produktu: F PXE RO BL Q03-16. Finanční futures znamená obchod, který se uzavře nyní a vypořádá se v budoucnu. V tomto případě se nejedná o fyzické vypořádání (nebude dodána elektřina), ale bude zúčtován finanční rozdíl mezi nákupem a prodejem.

 
 
Reklama