Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyspělé stavební difuzní membrány DuPont™ Tyvek® v curlingovém centru Ice Cube v Soči

Kvůli zajištění hladkého chodu ventilace a snížení nákladů na klimatizaci bylo použito celkem 5 000 m2 membrány DuPont™ Tyvek® HouseWrap na obložení zdí a 7 000 m2 membrány DuPont™ Tyvek® Solid na ochranu střechy.

Výstavba zařízení pro zimní sporty je pro projektanty i stavitele vždy velkou výzvou, protože vyžaduje řešení řady detailů, např. víceúrovňové klimatizace. Správné nastavení ventilačních a klimatizačních systémů výrazně ovlivňuje pohodlí sportovců i diváků, kvalitu lední plochy i stav celé budovy. Když dojde k jejich poruše, začne se na stavebních konstrukcích a infrastrukturách usazovat vlhkost ve formě kondenzovaných vodních par, která zkracuje životnost stavby, led se pokryje drobnými kapičkami vody a zamlží se okna. Proto se při výstavbě takových náročnějších budov musejí používat pouze prověřené a vysoce kvalitní materiály, jako jsou například membrány z řady DuPont™ Tyvek®.

Curlingové centrum s příznačným názvem „Ledová kostka“ je jedním z nejdůležitějších sportovišť v olympijském parku. Cílem designérů bylo vytvořit stavbu podobnou curlingovému kameni, a tak využili předností moderních dekoračních materiálů v různých odstínech šedé a stříbrné barvy.




Výstavba olympijského sportoviště v Soči – Ice Cube Curling Center; foto: SC Olympstroy, všechna práva vyhrazena

Obložili budovu sendvičovými deskami, které skládali vrstvu po vrstvě – nejprve základní vrstvu, pak tepelně izolační vrstvu, ochrannou klimatickou vrstvu a nakonec venkovní plášť. Kvůli zajištění hladkého chodu ventilace a snížení nákladů na klimatizaci bylo použito celkem 5 000 m2 membrány DuPont™ Tyvek® HouseWrap na obložení zdí a 7 000 m2 membrány DuPont™ Tyvek® Solid na ochranu střechy. Membrány DuPont™ Tyvek® mají vynikající vlastnosti. Chrání budovu proti nepříznivým povětrnostním vlivům – dešti, sněhu a větru –, ale zároveň svou porézní strukturou umožňují volný průchod vodních par, a tím zajišťují optimální teplotu a kontrolu vlhkosti uvnitř budovy.


Výstavba olympijského sportoviště v Soči – Ice Cube Curling Center; foto: SC Olympstroy, všechna práva vyhrazena

Spodní část fasády zimního stadionu je prosklená, což krásně ladí s představou ledové plochy. Ke konstrukci tohoto zrcadlového povrchu byly použity průsvitné izolační skleněné desky. Samotné kluziště je obklopeno 4 zónami, v nichž jsou umístěny šatny družstev a zázemí pro sportovce, rozhodčí a zástupce tisku. Druhé patro bude sloužit členům olympijských výprav a samozřejmě k umístění prezidentské lóže a VIP skyboxů.

První soutěž se v nové aréně konala již v únoru 2013, kdy se na ledu v boji o světový pohár utkali curlingoví vozíčkáři. V březnu po nich nastoupili juniorští curlingoví reprezentanti. Sportovci i rozhodčí ocenili vysokou kvalitu ledu i pohodlí arény.


První soutěže v nové aréně: světový pohár v curlingu vozíčkářů, světový pohár juniorů v curlingu; foto: SC Olympstroy, všechna práva vyhrazena

O DuPont™ Tyvek® Housewrap: DuPont™ Tyvek® Housewrap je paropropustná membrána určená k obložení zdí. Je vysoce propustná pro vodní páru a dá se instalovat přímo na tepelnou izolaci (Sd: 0,01 m). Poskytuje dokonalou ochranu proti větru a vodě. DuPont™ Tyvek® Housewrap se dá pokládat na dřevěné, ocelové i betonové konstrukce a zavěšené větrané fasády. S předpokládanou životností větší než 50 let patří DuPont™ Tyvek® Housewrap k nejkvalitnějším a nejtrvanlivějším produktům na trhu.

O DuPont™ Tyvek® Solid: DuPont™ Tyvek® Solid je silná jednovrstvá paropropustná membrána. Instaluje se na zdi a střechy jako tzv. doplňková hydroizolační vrstva, protože je vysoce propustná pro vodní páru, vzduch a vodotěsná. Komerčním i obytným budovám poskytuje vynikající izolaci a ochranu proti vlhkosti.

O DuPont Building Innovations – DuPont™ Tyvek® je produktem divize DuPont Building Innovations. Ucelená nabídka této divize zahrnuje řadu novátorských řešení od energeticky úsporných systémů až po estetické a trvanlivé řešení povrchů interiérů i exteriérů. Svou bezpečností, trvanlivostí, krásou a energetickou úsporností významně přispívají k rozvoji moderního stavitelství – uplatňují se při výstavbě všech druhů budov a staveb, silnic, mostů a další infrastruktury a též zahrad, ale také při ochraně nebo rekonstrukci současných i historických staveb.

 
 
Reklama