Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

AREVA předala ČEZ námitky proti vyřazení ze soutěže o Temelín

Francouzská Areva předala v pátek společnosti ČEZ podrobné námitky proti rozhodnutí, kterým ji ČEZ vyřadil ze soutěže o dostavbu Temelína. Areva vyjádřila přesvědčení, že její nabídka je v souladu s kritérii výběrového řízení.

Energetická společnost ČEZ, kterou zčásti vlastní Česká republika má na vyhodnocení výhrad Arevy deset dní, sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

ČEZ rozhodl o vyřazení Arevy ze soutěže o Temelín 5. října. Zástupci firmy uvedli, že důvody pro vyřazení Arevy byly obchodní i zákonné. Bližší výtky k nabídce francouzské společnosti ale nezveřejnili.

Podle neoficiálních zdrojů ale francouzská nabídka negarantovala fixní cenu dodávky či v některých aspektech ignorovala český atomový zákon. Areva od začátku uváděla, že se proti rozhodnutí ČEZ odvolá. Nyní francouzská společnost oznámila, že "se vypořádala se všemi důvody k vyřazení její nabídky, které uvedla společnost ČEZ".
"Areva je přesvědčena, že její nabídka na výstavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín je nejvíce konkurenceschopná," uvedla společnost v tiskovém prohlášení. "Závazek Arevy k tomuto projektu a souvisejícím aktivitám, včetně spolupráce s českým průmyslem, zůstává nezměněn," dodala francouzská firma.

Kříž potvrdil, že Areva vznesla oficiální námitku proti svému vyřazení ze soutěže. "Rozhodně nejde o formální záležitost, jakkoliv důvody pro vyřazení byly naprosto zásadního charakteru. Určitě bedlivě vyhodnotíme námitku a zdůvodnění ze strany Arevy," uvedl mluvčí ČEZ.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz soutěže má být vybrán v příštím roce. Kromě Arevy se o dostavbu Temelína ucházejí ještě americký Westinghouse patřící japonské Toshibě a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří ruské společnosti Atomstrojexport a Gidropress a česká Škoda JS.
 
 
Reklama