Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká obec uspěla v Evropské lize obnovitelné energie

Obec Hostětín z podhůří Bílých Karpat uspěla nejvíce z českých sídel v Evropské lize obnovitelné energie.

Videoinspirace z Hostětína

Dvanáct svižných minut a máte jasno hned ve třech věcech: čím přispěla k rozmachu solárek a OZE v ČR česká solární liga, oč šlo či do budoucna asi půjde navazující Evropské lize obnovitelné energie, hrané již sedmi zeměmi, a konečně proč v jejím prvním ročníku z tuzemských sídel nejvíce uspěl náš HOSTĚTÍN z podhůří Bílých Karpat. Videovizitka energetických systémů této známé moravské a ekologickými projekty promyšleně "prošpikované" obce je samozřejmě hlavním sdělením snímku. Připravilo ho právě v rámci nedávno skončené etapy zmíněné EUligy OZE občanské sdružení Liga ekologických alternativ.


Princ Charles si v obci prohlédl i obecní výtopnu na biomasu s fotovoltaikou, kterou investovaly tři nadace, aby zisky z ní dále věnovaly na ekoprojekty. Výnosy jim však výrazně pokrátila retroaktivní daň 26%

Chloubou a lákadlem je v obci fasádní teplovodní sluneční kolektor na ekocentru Veronica

Cílem bylo především nabídnout všem případným sídlům, usilujícím o rozvoj čisté energetiky, co a jak lze i v malé obci udělat, a to v kontextu podobných snah evropských. Onen kontext zde pak doplňují nejen cenné záběry z návštěvy prince Charlese. Zaujmou i aktuální momentky z červnového vyhlášení evropských "mistrů OZE" v Praze s jejich plným obrazovým výčtem, nechybí letmá charakteristika současných ponurých perspektiv oboru u nás v kontrastu s evropským trendem, kde přibývá už i sídel kryjících své energetické potřeby obnovitelnými zdroji stoprocentně.

Titul je k vidění i stažení. Na you tube ve verzi české a pro případné akce za účasti cizinců i ve verzi s anglickými titulky.
Dodejme, že takovéto snímky o svých šampiónech OZE vytvořilo i dalších pět účastnických zemí evropské ligy - nalézt je lze přes www.res-league.eu. (mrk)

FOTO: archiv LEA

 
 
Reklama