Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vinné kvasinky, problém na ČOV

Vinné kvasinky, které vinaři vylévají do kanalizace jako odpad, zabíjejí cenné bakterie na čištění vody. Společnost Vodovody a kanalizace Břeclav řeší problém přímo ve smlouvách o vypouštění odpadních vod.

"K plné funkčnost ČOV potřebují bakterie kyslík a ten vinné kvasinky spotřebují během krátké doby. Dojde ke kolapsu systému, který se dá někdy zachránit mimořádnými dodávkami kyslíku. Jindy ale musíme dovézt i cisternu nové kultury bakterií. Mezitím klesá kvalita čištěné vody", upozornil na důsledky správce čistíren odpadních vod v Hustopečích a ve Velkých Pavlovicích Miloslav Kurka. Nákladná náprava se tak může promítnout i do ceny stočného.
Správce hustopečské čističky se náporu vinařských splašků letos bojí víc než v minulých letech. Důvodem je oprava kanalizační a vodovodní sítě a obnova čistírny odpadních vod. "Jedeme na poloviční výkon. Pokud nám to vinaři pustí do kanálů ve velkém, neumím si představit, co se bude dít", obává se Kurka nejhoršího.

Společnost Vodovody a kanalizace Břeclav řeší problém přímo ve smlouvách o vypouštění odpadních vod. Výrobci tak o zákazu vylévání kvasinek a slupek z hroznů do kanalizace vědí. Podle některých správců čistíren ho ale příliš nedodržují.

"V loňském roce jsme takové případy zaznamenali. Trvalo několik měsíců, než se čištění obnovilo. Naštěstí byla postižena jen jedna nádrž. Kdyby byly znečištěné obě, nastala by ekologická havárie. Důsledky by byly pro obec, ale i pro zdroj znečištění nepříjemné a nákladné", apeloval na vinaře starosta Vranovic Jan Helikar.

Zdroj: Brněnský deník 13.10.2008
 
 
Reklama