Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Údržba klimatizace

Aby klimatizace v autě fungovala.
K údržbě klimatizace automobilů patří také v dezinfekci klimatizace.Měli byste ji na svém autě provádět i několikrát za rok.

Dnes klimatizace patří téměř k základní výbavě každého automobilu a bereme ji jako samozřejmou věc. Jen málokdo ji ale věnuje trochu pozornosti při údržbě vozu. Dnes si řekneme, jak je třeba klimatizaci, udržovat, v jakých intervalech a i na kolik vás taková údržba přijde.

Když klimatizace chladí, většina řidičů nepociťuje potřebu věnovat se její údržbě. Jenže to, že nefunguje zcela správně motorista při každodenním ježdění pozná jen velmi těžko.

"Motorista to s největší pravděpodobností nepozná. Jedině, že by pro to měl dostatečně velký cit. Je to proto, že chladivo ubývá pomalu a tím se snižuje účinnost postupně. Není tam tedy žádný skok ze dne na den. Může to poznat tím, že časem uslyší jakési proudění, ale nejprve to stejně pozná na základě nesepnutí klimatizace bezpečnostním systémem, který vyhodnotí velkou ztrátu tlaku," vysvětluje Petr Veselý ze servisu Federal Cars. Pomalému úbytku chladícího média nezabrání ani dobrý stav celého systému.

"Musíme počítat s tím, že chladivo stále ubývá. Vzlíná, sice drobně, ale stále. Musíme si uvědomit, že jsou tam navíc velké pracovní tlaky, řádově okolo 20 - 22 atmosfér. Jsou tam těsnění, starší hadice pak mohou být porézní. Postupně tedy chladivo ubývá."

Mělo by se tedy víceméně stát pravidlem, že kontrola klimatizace odpovídá intervalům technické kontroly - u nových vozů by první kontrola měla být po 4 letech provozu a pak každý druhý rok před začátkem letní sezóny. Co si vlastně pod celkovou údržbou klimatizace představit?

"Připojíme automatický plnící přístroj, který chladivo odsaje, vyčistí, klimatizaci vyvakuuje, čímž odstraní vlhkost a doplní ji vyčištěným chladivem. Doplní se také kompresorový olej a zkontroluje těsnost celé klimatizace."

Celý tento proces trvá odbornému servisu zhruba tři hodiny a zaplatíte za něj okolo třech tisíc korun, máte ale jistotu, že vám v létě klimatizace nepřipraví horké chvilky.

Údržba klimatizace automobilů ovšem nespočívá jen v doplňování chladícího média a kontroly těsnosti celého systému, ale například také v dezinfekci klimatizace. V opačném případě může být totiž klimatizace zdrojem choroboplodných zárodků.

"Vnitřek klimatizace je ideálním prostředím pro rozvoj choroboplodných zárodků, hub a plísní, které tlakem vzduchu vnikají do vozu a posádka je vdechuje. Výsledkem je časté kašlání a nutkání kýchat. Dá se proti tomu bránit desinfekcí klimatizace, kdy se tyto zárodky z klimatizace odstraní," potvrzuje Pavel Kudláček z Glass Garantu. Podstata dezinfekce klimatizace spočívá ve vhánění dezinfekčního roztoku pod tlakem do těla klimatizace a nejrůznější nežádoucí prvky v něm jsou odstraňovány jednak právě tlakem a jednak chemickým působením roztoku. Celá procedura ale není nijak složitá.

"Není to složitý zásah a trvá zhruba půl hodiny. Aplikuje se výdechem klimatizace na středovém panelu, kam se zasune sonda, která dosáhne až do vnitřku klimatizace, a pod tlakem 3 - 4 atmosfér se do ní pustí desinfekční roztok."

V odborných dílnách se ceny dezinfekce klimatizace pohybují v úrovni čtyř až pěti set korun. Měli byste ji však na svém autě provádět i několikrát za rok.

"Záleží na tom nakolik je klimatizace používána. Když ji někdo používá celoročně, pak by podle toho měl chodit i na desinfekci. Dá se to dobře poznat při zapnutí vnitřní cirkulace. Jestliže po 5 až 10 minutách cítíme určitou zatuchlinu, pak je něco špatně. Pokud jde o časový interval, pak bychom měli desinfekci provádět zhruba jednou za měsíc. V průběhu léta tedy klidně i třikrát."

Zajímavé je, že dnes už prakticky nejsou k vidění spreje, kterými jste si mohli dezinfekci klimatizace provést svépomocí. Na druhou stranu je to dobře, protože některé nebyly zrovna dvakrát bezpečné. Pokud byste si chtěli ale přece jen dezinfikovat auto doma sami, narazíte na dva základní problémy. Aplikační stroj stojí okolo 30 000 Kč a je tu ještě jeden problém.

"Problém je v samotném přípravku, protože nejsou v běžné maloobchodní síti. Prodávají je firmy, které se zabývají samotnými desinfekcemi.Problém je tedy v samotné koupi takovéhoto přípravku. Kupovat přípravky, které jsou běžně dostupné, například na desinfekci toalet či kuchyní, bych určitě nedoporučoval. Desinfekční prostředek pro klimatizaci musí splňovat určité parametry, nesmí například obsahovat žíraviny. Mohlo by hrozit dokonce i poškození klimatizace," upozorňuje Pavel Kudláček.

 
 
Reklama