Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozhovor: Čeká se stagnace nebo mírný pokles úrokových sazeb hypoték

Objem hypotečních úvěrů v roce 2018 byl přibližně 220 mld. korun. Na dostupnost a podmínky hypotečních úvěrů jsme se v září 2019 ptali poradce finančního plánování Nikity Rybakova.

V tomto roce se očekává asi 20% propad z důvodu růstu cen nemovitostí a z důvodu zpřísnění podmínek úvěrů Českou národní bankou v říjnu 2018. Dle ČNB by poměr splátek všech úvěrů včetně leasingů, kontokorentů atd. ku čistému příjmu neměl přesáhnout 45 % měsíčně a celková zadluženost by neměla přesáhnout 9 čistých ročních platů.

„Žadatel s příjmem 25 tisíc korun čistého bez žádných dalších dluhů dosáhne maximálně na 2,8 mil. korun hypotéky, což může být v hlavním městě problém,“ říká Nikita Rybakov. Doporučuje mít vlastní zdroje pro nákup nemovitosti minimálně 10 %, ideálně 20 % z ceny nemovitosti. „Na nákup nemovitosti je proto třeba se připravovat 5 až 10 let dopředu,“ dodává Nikita Rybakov. Před žádostí o úvěr je dobré zbavit se všech drahých úvěrů včetně spotřebitelských a také kontokorentu a kreditních karet.

Před podpisem rezervační smlouvy na nemovitost a zaplacením rezervačního poplatku na její nákup je třeba mít jistotu, že nemovitost bude kupující umět zafinancovat a že na nemovitosti neváznou žádná jiná práva, která by znemožňovala její nákup nebo zastavitelnost.

Při podepsání hypotečního úvěru doporučuje sjednání rizikového pojištění. „Základem je mít pojištěné úmrtí a invaliditu druhého a třetího stupně na výši úvěru a také mít pojištěnu neschopnost splácet v případě nemoci, kdy pojišťovna při pracovní neschopnosti např. dva nebo tři měsíce splácí úvěr za dlužníka,“ vyjmenovává Nikita Rybakov.

V současné době má asi čtvrtina Čechů hypoteční úvěr. V lednu roku 2019 byla průměrná sazba asi 3 %, od té doby sazby postupně klesají. V srpnu 2019 byla průměrná sazba asi 2,6 %. V blízké době se očekává stagnace nebo mírný pokles.

 
 
Reklama