Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem mladých lidí o řemesla je menší, vzniká generační mezera

Součástí soutěže SUSO je i teoretická disciplína, která je zaměřena na to, jak začít podnikat. Co pro to udělat, kam zajít, kde se poradit atd. Znalosti mladých jsou v této oblasti tak na 50 %.

SUSO je celorepublikový projekt, který se zaměřuje na popularizaci řemesel

„Zájem o řemeslo je rozhodně menší, než bychom si přáli. Chyba je, že mladí lidé nemají dostatek informací. Budoucnost řemeslníka je více než růžová,“ říká David Surmaj, manažer Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO a pokračuje: „Důvodem je možná stěhování do měst, nevidí řemeslo, nevidí otce doma opravovat apod. Proto chceme každoročně na FOR ARCH ukázat, jak se pod rukama tvoří něco zajímavého.“

„Úspěch závisí na tom, jak je člověk šikovný, jak jde zájmu vstříc apod. Finále je na největším stavebním veletrhu, kde je spousta stavebních firem, výrobců a dodavatelů. Ti samozřejmě soutěžící sledují, mají možnost vidět jejich šikovnost a je to ideální situace k tomu, aby zde proběhl nějaký dialog, který může vyústit až v nabídku práce, protože stavební firmy řemeslníky potřebují,“ říká k souvislosti s FOR ARCH Surmaj.

K řemeslu patří podnikání

„Součástí soutěže SUSO je i teoretická disciplína, která je zaměřena na to, jak začít podnikat. Co pro to udělat, kam zajít, kde se poradit atd. Znalosti mladých jsou v této oblasti tak na 50 %,“ reaguje Surmaj na otázku, zda není problém i v tom, že mladí nemají představu, jak budou peníze vydělávat.

Celý rozhovor Mladí si myslí, že v košili se budou mít lépe, říká manažer přehlídky řemesel na seznamzpravy.cz


rozhovor o přehlídce SUSO a řemeslu
Soutěž SUSO pod hlavičkou společnosti ABF je tu už přesně 22 let

Poslání SUSO je čím dál aktuálnější. Že řemeslo má zlaté dno, totiž v Česku možná brzy bude už jen rčení. Řemeslníků ubývá a zedníci prakticky mizí jako ohrožený druh. SUSO si proto nadále klade za cíl motivovat mladé lidi, aby se v řemeslech zdokonalovali a zajímali se o technologie, které určují trend v řemeslech. "Studenti o řemeslo zájem mají. To dokazuje už to, že tu jsou z velké části ve svém volném čase. Počty absolventů řemeslnických oborů však jsou nadále alarmující." řekl k přehlídce SUSO David Surmaj.


Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO je zaměřena na řemeslnou zručnost, která je cílena na žáky druhých ročníků škol se zaměřením na soutěžní obory. Principem jsou postupová kola, ze kterých se vítězové a první poražení dostávají do finále.
Postupové kolo soutěže je dvoudenní, rozdělené na část teoretickou a praktickou. V oboru zedník soutěžící pracují na 4 soutěžních disciplínách. Truhláři po dva dny pracují společně na výrobě solitérního kusu nábytku a zúčastní se disciplíny se širokopásovou bruskou Buldog a s elektrickými pilami Mafell.

Soutěžní obory
postupová kola/dvoudenní:
  • zedník
  • truhlář
finálové kolo/čtyřdenní:
  • zedník
  • truhlář
  • kameník, kamenosochař
U finále mohou soutěžit nebo být prezentovány další řemeslné obory jako tesař, pokrývač a další.



Z předchozích kol SUSO, foto ABF
 
 
Reklama