Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové materiály a technologie

Největší bolestí stavebnictví jsou dnes nejen problémy s nedostatkem financí, ale i s nedostatkem kvalifikovaných odborníků. Není divu – materiály jsou ne o generaci, ale nejméně o dvě až tři dále než ty, se kterými pracovali obkladači, zedníci nebo instalatéři ještě začátkem devadesátých let.

Tehdy nebyly plastové přípravky pro udržení dokonale rovných spár mezi obklady, nebyly samonivelační betonové směsi ani systémy podlahových topení, o paletě různých izolačních materiálů, střešních, zdících či komínových systémů. Dnes se porézní cihlové bloky brousí s milimetrovou přesností a pak lepidlem spojují v dokonale rovné plochy - žádná malta, která by srovnala případnou "zednickou" míru plus minus coul až tři! Také lepidla a stavební chemie potřebují mnohem větší přesnost při přípravě a technologickou kázeň při práci. Totéž platí prakticky o všech procesech, od hrubé stavby přes sítě a jednotlivé dokončovací práce až po činnost stavebních dozorů.

Náročnost na znalosti pracovníků i na jejich zručnost roste geometricky v tu chvíli, kdy se začne hovořit o ekodomech nebo o pasivních stavbách nebo energeticky úsporném stavění. Dnes to jsou pojmy, které vnímáme jako samozřejmost, ale jak takové pojmy realizovat, z jakých materiálů, jaké použít technologie a pracovní postupy. Zatím však žádná škola nepřipravuje odborníky třeba na stavební dozor, ačkoli tuto profesi přímo vyžaduje nedávno schválený nový stavební zákon. Přitom například odstraňování tepelných mostů při rekonstrukcích starých staveb je přímo detektivka a vyžaduje i poměrně hluboké znalosti fyziky, testování těsnosti při zateplování rovněž, a tak by se dalo pokračovat dlouho. Kdo by si třeba myslel, že stačí přijít a každý dokáže pracovat se sádrokartonovými systémy, šeredně by se zmýlil. Nestačí jen zaučení, je třeba i myslet. Školství už pochopilo, že stavební odbory nelze podceňovat a noví odborníci jsou na trhu práce velmi žádaní.

Při dubnových Stavebních veletrzích v Brně budou vystavovatelé ve svých expozicích jistě řešit i problém, jak zajistit dostatek odborníků pro své technologie a stavební realizace. Veletrh je inspirací také pro odborníky, kteří mohou přímo na místě získat od výrobců detailní informace o technologických postupech. Tak dostanou i zprostředkovanou informaci o tom, zda jim bude příště stačit parta na úrovni přidavačů, nebo zda budou muset investovat do kurzů pro svoje pracovníky.

A pokud máte doma deváťáka, který se rozhoduje, na jakou školu jít? Neváhejte a na 13. - 17. dubna 2010 si naplánujte návštěvu brněnského výstaviště. Protože pro rodiče budoucích studentů může být veletrh doslova životně důležitý - uvidí totiž na vlastní oči, že se vrací doba, kdy řemesla, a právě ta stavební, mají zlaté dno.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...