Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projektant nemůže spoléhat jen na odbornou literaturu

Projektant je profese, která patří k nejnáročnějším. Navrhnout dům je krásná, kreativní práce, ale o spoustě detailů stačí architektovi mít povšechnou představu – to přece dotáhne projektant. A tak na projektantech je detailní řešení skeletu domu stejně jako povrchové, finální úpravy, inženýrské sítě i specifická přání investora, řešení milionu a jednoho problému i použité materiály...Na názory jsme se zeptali projektanta Ing. Jiřího Fišera.

Materiály

Použité materiály! Když se projektuje nová stavba, je všechno přehlednější: na trhu je řada firem pro jednotlivé části stavby, od výrobců zdicích a konstrukčních materiálů až po dodavatele sanity a nátěrů - mimochodem také nesmírně sofistikované oblasti stavebnictví. Každý z těch velkých výrobců již vyvinul systémové komplety produktů, které jsou všestranně testované, mají certifikáty zkušeben a "pasují na sebe", takže není třeba se bát nepříjemných překvapení z interakce nesourodých materiálů. "Stačí se rozhodnout, od kterého z hlavních hráčů na trhu bude zdivo, které systémy se budou používat na střechy, inženýrské sítě atd. Všichni mají k tomu, co sami produkují, vytvořené celé kompletní systémy. A když firma - jako třeba Wienerberger, Xella nebo Tondach - ten který z komponenů nevyrábějí, mají certifikované subdodavatele a projektant se systémem pracuje jako se skládačkou."

Inovace kralují

Polystyren je evergreenem na trhu izolačních hmot, stejně jako minerální vlny. Kamenná vlna, čedičová vlna, skelná vata - jiná jména pro podobné produkty různých výrobců. Podobná situace je u EPS, jinak řečeno polystyrenu. A například polystyren inovovaný uhlíkovými vlákny, který má při stejné tloušťce o čtvrtinu vyšší izolační schopnost (tepelný odpor) než jeho "starší bratr" bez uhlíku, je hitem poslední doby. Nátěrové fasádní systémy jsou rovněž koncipované tak, aby si "rozuměly" s podkladovými stěrkovými hmotami - ale běda, když nepoučený stavebník zkombinuje prvky, které spolu kombinovat nelze! "Navíc dnes často užívaný pojem energeticky pasivních domů je důležité vnímat opravdu v celkovém kontextu stavby od skutečných základů až po vybavení" říká ing. Fišer.

Dobrá rada není zdarma

Jak se vyhnout chybám? Jít se dá například na diskusní fóra na internetu - kdo však člověku zaručí, že nezištně poskytnutá rada anonymního "odborníka" pro něj nebude totálním fiaskem? Pak jsme zpět u toho, že ideální cestou je obrátit se na renomovaného odborníka, nejlépe projektanta... Nebo na technika té které výrobní firmy - ale pak je obejít všechny!? V tu chvíli oceníte veletrh. Zejména takový, který nabízí komplexní srovnání firem z každého stavebního oboru a oborů, které mají přímou naváznost, např technického a interiérového vybavení. Takovým je již šestnáct let komplex stavebních veletrhů Brno, letos konaných v termínu 13. - 17. dubna. "Navíc jedna věc je novostavba, jiná pak oprava nebo rekonstrukce. Při rekonstrukci má člověk podstatně omezenější výběr, který je daný nikoli nabídkou na trhu, ale právě rekonstruovaným objektem," vracíme se k tématu s projektantem ing. Jiřím Fischerem. "A v tu chvíli se ukáže výhoda poznatků o materiálech. Když totiž máme řešit nějaký navržený systém, většinou si pozveme zástupce výrobce a konzultujeme s ním - předtím ale byl samozřejmě na stole katalog onoho výrobce a jeho konkurence. A samozřejmě máme pravidelně naplánované cesty na Stavební veletrhy do Brna, kde se na jednom místě můžeme setkat s většinou skutečně horkých novinek v nabídce."

Možná právě proto dnes, kdy jsou úspory energií i úspory přímých nákladů skloňovány ve všech pádech, řada firem (a přihlášku na letošní ročník již podala většina lídrů jednotlivých oborů) chápe Stavební veletrhy Brno jako to správné místo, kde může svým firemním klientům, ale i drobným řemeslníkům ukázat, co jeho materiál nebo technologie skutečně umí. Navíc v přímé konkurenci s jinými výrobci a dodavateli. Setkání, prezentace a získávání kontaktů a informací, jsou pak společným mottem účasti jak pro vystavovatele, tak pro návštěvníky brněnských stavebních veletrhů, které už pomalu klepou na dveře.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...