Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ chce příští rok snížit poplatek za distribuci elektřiny

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce v příštím roce snížit poplatek za distribuci elektřiny. Na jednání sněmovního hospodářského výboru to v pondělí uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Podle ní by se poplatek za distribuci měl snížit zhruba o deset procent, přesnou hodnotu ERÚ dopočítává. Snížení distribučního poplatku může snížit i ceny elektřiny pro koncové odběratele.

Cena elektřiny pro koncové zákazníky se skládá z ceny silové elektřiny, kterou určují jednotliví obchodníci na základě svých nákupů na trhu, a z regulované složky. O výši regulované složky ceny, která zahrnuje mimo jiné i poplatek za distribuci elektřiny, rozhoduje ERÚ. Regulovaná složka tvoří zhruba 55 procent koncové ceny proudu.

"Bavíme se o regulované složce, což určuje regulátor. Takže u distribuce očekáváme desetiprocentní snížení ceny. Což je hodně," řekla Vitásková po jednání výboru novinářům. Předtím poslancům oznámila, že u velkých spotřebitelů by snížení poplatku za distribuci elektřiny mohlo vést ke snížení celoročních nákladů až o 35 milionů korun.

ERÚ už na počátku srpna oznámil, že distribuční poplatky se od příštího roku sníží také u plynu. Úřad se po jednáních s distribučními společnostmi dohodl na snížení poplatku o pět procent. U plynu má ale regulovaná složka ceny menší dopad na to, co platí koncoví zákazníci, protože tvoří jen asi pětinu celkové ceny.

 
 
Reklama