Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologická daň a zemní plyn - základní informace

Zákon o stabilizaci veřejných financí ukládá od 1.1.2007 konečnému spotřebiteli zaplatit daň z plynu ke dni jeho dodání ve výši 30,60 Kč/MWh, zároveň však osvobozuje od daně zemní plyn určený k vytápění v domácnostech.

Od 1. ledna vstoupí v účinnost zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, jehož část čtyřicátá pátá obsahuje ustanovení o dani ze zemního plynu a některých dalších plynů.

Tento zákon ukládá konečnému spotřebiteli zaplatit daň z plynu ke dni jeho dodání ve výši 30,60 Kč/MWh, zároveň však osvobozuje od předmětné daně zemní plyn určený k níže uvedenému použití:

  1. pro výrobu tepla v domácnostech (daň se tedy netýká zákazníků kategorie Domácnost) a domovních kotelnách,,
  2. k výrobě elektřiny
  3. pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v generátorech s minimální stanovenou účinností podle zvláštního právního předpisu, pokud je teplo z kombinované výroby elektřiny a tepla dodáváno domácnostem,
  4. jako pohonná hmota pro plavby po vodách na daňovém území; toto osvobození se netýká plynu použitého jako pohonná hmota pro soukromá rekreační plavidla vymezená v zákoně o spotřebních daních,
  5. v metalurgických procesech,
  6. k mineralogickým postupům, nebo
  7. k jinému účelu než pro pohon motorů nebo výrobu tepla, i když při takovém použití vzniká technologické teplo.

Zákazníci, kteří používají zemní plyn určený pro výrobu tepla v domovních kotelnách, a mají tedy nárok na odběr zemního plynu bez zatížení výše uvedenou daní, musí nejpozději do 15. ledna 2008 předložit Pražské plynárenské, a. s. Čestné prohlášení, že příslušná domovní kotelna splňuje podmínky pro osvobození od daně ze zemního plynu v souladu s výše citovaným zákonem. Dle aktuálního výkladu Ministerstva financí České republiky se pod pojmem domovní kotelna rozumí:

  • Kotelna je umístěna přímo v domě, který vytápí, a současně v tomto domě více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena
  • Kotelna je umístěna přímo v domě, který vytápí, a tato domovní kotelna zároveň dodává teplo tepelnými sítěmi do vedlejšího domu nebo skupiny domů. Současně musí platit, že v každém z těchto domů odpovídá více než polovina podlahové plochy požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena.

Zákazníci, kteří používají zemní plyn pro účely uvedené výše pod písmenem b) až g), mají nárok na odběr zemního plynu osvobozeného od daně, pokud se stanou držiteli Povolení k nabytí plynu osvobozeného od daně, které uděluje celní úřad. I v tomto případě platí, že je nutno předložit nejpozději do 15. ledna 2008 Pražské plynárenské, a. s., kopii potvrzení o podání příslušné žádosti celnímu úřadu.

 
 
Reklama