Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fixovat či nefixovat ceny energií?

Slyšíme to ze všech stran: ceny energií rostou, dodavatelé zdražují, na lepší časy se neblýská. Růst cen je tak strašákem a atraktivním tématem v médiích i ve společnosti. Mnozí analytici i odborníci zákazníkům doporučují, aby si ceny u svého dodavatele zafixovali a zajistili si tak výhodnější cenu. Opravdu se ale fixace vyplatí?


Obecně lze říci, že zákazníci jsou typologicky rozděleni na dva tábory. Je to dáno naším vnitřním nastavením, které se projevuje v nákupním chování. Jedna část zákazníků má ráda volnost a nechce se vůbec vázat, druhá část potřebuje mít jistotu i za cenu závazku.

Pokud spotřebitelé preferují jistotu a záruku cenové stability, doporučuji sjednat si smlouvu na dobu určitou s fixní cenou, třeba na dva roky. Výhodu budou mít za předpokladu, že se cena na trhu bude i nadále zvyšovat,“ komentuje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy, a dodává: „Pokud by poklesla, nemusí být fixace výhodná. A v případě, že cena již pouze poroste, po uplynutí doby fixace se již vyšší ceně nevyhnou ani oni.

Druhou možností je nespekulovat na to, co se s cenou stane a prostě nakupovat elektřinu či plyn za aktuální velkoobchodní cenu den před její dodávkou. Ta vždy stoprocentně odráží skutečnost mezi nabídkou a poptávkou. „Díky tomu mají zákazníci férové ceny, které přesně kopírují ceny na trhu, tedy nejenom zvýšení, ale i poklesy. Dlouhodobě pak mají jednu z nejvýhodnějších cen a absolutně bez starostí,“ vysvětluje Libor Holub. Nemusejí sledovat, zda se nezměnily ceníky, netrápí se tím, zda, kdy a na jak dlouho mají cenu fixovat. Bohemia Energy zákazníkům proto takovéto řešení nabízí. Jmenuje se Energie A++ a je první svého druhu v České republice, nikoli však v Evropě. V severských zemích je již dlouhá léta běžným a velmi žádaným řešením dodávky.

Pokud se podíváme na aktuální vývoj ceny elektřiny na velkoobchodním trhu, tak zatímco na konci loňského roku její cena na rok 2019 dosahovala i 58 EUR za megawatthodinu, nyní činí průměrná cena elektřiny za první čtvrtletí, nakupovaná den před její dodávkou, necelých 44,50 EUR. Fixace tedy není všelék. Nezachrání zákazníka, možná pomůže dodavateli. Ani zákazník, ani dodavatel nedokáží s určitostí a garancí určit, kam se ceny energií budou vyvíjet. „Trochu to evokuje situaci, kdy v dobách socialistické ekonomiky po oznámení plánovaného zdražení benzinu a nafty lidé stáli nekonečné fronty u pump a tankovali palivo do kanystrů a doma přečerpávali do sudů. Nakonec jim palivo mnohdy zvodnatělo a zvýšení cen se vyhnuli pouze na chvilku. Tehdy bylo ale zřejmé, že je zdražení trvalé a chování se tedy dalo svým způsobem pochopit. V tržní ekonomice však toto neplatí,“ říká Libor Holub.

Bohemia Energy zákazníkům především doporučuje zvolit si typ produktu, který je jim nejbližší a toho se dlouhodobě držet. Přeskakování z fixovaného na nefixovaný a zpět je pro zkušené spotřebitele, kteří sledují energetický trh, ale ani těm nemusí přeskakování vždy vycházet. Jednou „vydělá“ ten, co se zafixoval, jednou ten, co se nefixoval. V dlouhodobém horizontu jsou obě strategie ve výsledku stejně úspěšné. Důležitější je však vybrat si správného dodavatele.

 
 
Reklama