Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %.

Každý bytový dům má možnost využít snížené sazby DPH na své teplo i pokud má svojí vlastní plynovou kotelnu nebo třeba i kotelnu s tepelnými čerpadly. Abyste mohli využívat sníženou sazbu DPH, základním předpokladem je, že svou kotelnu a její technologii pronajmete firmě, která má koncesované oprávnění vyrábět teplo. K tomu se samozřejmě váže nutnost převodu plynoměru/elektroměru na nájemce.

O kontrolu nákladů a svého správce-topiče kotelny přijít nemusíte

Ne každá firma vám sice nabídne flexibilní přístup, jako možnost ponechat si stávajícího správce kotelny (po zaškolení může svou práci dál vykonávat) a možnost rozhodovat o ceně plynu a elektřiny, který se do kotelny nakoupí, ale při správné volbě dodavatele je to možné. Je dokonce možné obstarat si nabídku na plyn/elektřinu po své ose a požádat dodavatele tepla, aby ji akceptoval. Obvykle však má dodavatel tepla nejlepší cenu, protože poptává v jednom balíku plyn pro více kotelen současně.

Úspora přes 33 tisíc Kč pokud nyní za teplo platíte 500 tisíc ročně

Služby dodavatele tepla samozřejmě něco stojí, nezřídka se stává, že kromě DPH dokáže dodavatel tepla vytvořit pro váš dům úsporu i v samotné nákupní ceně komodity, nebo dokonce i zlepšením nastavení kotelny, protože v tom zkrátka „umí chodit“. Velmi často vychází kalkulace úspor tak, že se zaplatí náklady na služby dodavatele tepla (obsluha-topič, revize, servis, údržba, havarijní služba...) a ještě zbude něco na úsporu.


EKOTERM - SERVIS s.r.o.
logo EKOTERM - SERVIS s.r.o.

Ekoterm zajišťuje dodávku tepla, správu a provoz výměníkových stanic, také topenářské práce včetně rekonstrukce a výstavby plynových kotelen a výměníkových stanic. Servis kotlů, revize kotelny, školení obsluhy.

 
 
Reklama