Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Náklady na dovoz zemního plynu do Německa se loni více než zdvojnásobily

Náklady na dovoz zemního plynu do Německa se v loňském roce zvýšily o 109 % na 74 miliard eur. Objem tohoto dovozu přitom klesl o 30 %.

Náklady na dovoz zemního plynu do Německa se v loňském roce zvýšily o 109 procent na 74 miliard eur. Objem tohoto dovozu přitom klesl o 30 procent na 100,2 miliardy metrů krychlových, vyplývá z údajů Spolkového úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA).

Nárůst cen plynu přispěl k výraznému vzestupu inflace v Německu a vyvolal obavy z recese německé ekonomiky. Podle lednové studie úvěrové pojišťovny Allianz Trade letos německý průmysl za energie zaplatí zhruba o 40 procent více než v roce 2021, tedy v době před válkou na Ukrajině. Německá centrální banka uvedla, že vyhlídky německé ekonomiky se sice zlepšují, ale hrubý domácí produkt (HDP) by se mohl v prvním čtvrtletí opět snížit. Německá ekonomika by se tak dostala do technické recese, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá vláda v lednu zlepšila letošní výhled německé ekonomiky z dříve předpokládaného poklesu na mírný růst. HDP Německa se podle lednové vládní prognózy zvýší o 0,2 procenta. V říjnovém výhledu přitom vláda předpovídala, že HDP letos o 0,4 procenta klesne.

1.3.2023 Agentura Evropské unie pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) zveřejnila hodnotící zprávu o tržních účincích plynoucích z mechanismu korekce trhu s plynem.
Agentura Evropské unie pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) byla založena v březnu 2011 jako nezávislý orgán na podporu integrace a dokončení evropského vnitřního trhu s elektřinou a zemním plynem.

 
 
Reklama