Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dodavatelé energií dále zdražují. Řada odběratelů to od vypuknutí energokrize pocítí vůbec poprvé

Společnost Yello, přední alternativní dodavatel energií v České republice, reaguje na aktuální dění na trhu s energiemi. Mezi prvními oznamuje, že od 1. ledna 2023 změní svou cenu elektřiny i plynu.

Tím otevírá další vlnu zdražování. Specifická bude tím, že skokový nárůst cen poprvé pocítí značná část odběratelů. Nicméně před reálnou – na burze obchodovanou – cenou je ochrání vládou nedávno přijatý cenový strop.

Je potřeba si uvědomit, že stále existuje poměrně dost odběratelů, kteří měli ceny zafixované ještě dlouho dopředu – typicky na dva roky – před vypuknutím energetické krize. Změny v tarifech dodavatelů energií z poslední doby se jich tedy netýkaly, protože k postupnému zdražování elektřiny a plynu dochází v posledním roce a půl. Proto pokud před touto dobou měli odběratelé ceny čerstvě zafixované, čeká na ně v následujícím zhruba půlroce cenový šok.


S koncem fixace bude cena elektřiny pro domácnosti činit maximálně 6,05 Kč/kWh (včetně DPH) a cena plynu 3,03 Kč/kWh (včetně DPH), ale mohlo by to být daleko více. V případě elektřiny již totiž dodavatelé energií prolomili magickou hranici 10 Kč za dodanou kilowatthodinu, u plynu vyjde kilowatthodina na 5 Kč (včetně DPH). „Díky zastropování, které bude platit od ledna celý rok, sice český stát domácnostem cenový rozdíl doplatí, nicméně tržní cena je zcela někde jinde než ta takzvaná zastropovaná. Navíc, nařízení vlády umožňuje ze dne na den zastropování ukončit. Pokud k tomu dojde, pak dodavatelé budou muset reálně prodávat za nízké (netržní) ceny, dokud se jim nepodaří cenu zákonně navýšit. Změnou tarifů tak vlastně reagují na aktuální dění,“ uvádí Michal Kulig, ředitel společnosti Yello v České republice.

Dodavatel se totiž musí chovat hospodárně a ceny neustále revidovat podle vývoje. Jen tak se nevystavuje případným problémům, které v posledních měsících potkaly některé spekulující dodavatele, kteří se chovali podobně jako hazardující hráč a tím vystavovali své zákazníky obrovskému riziku – že zůstanou bez dodavatele. I proto bude společnost Yello od 1. ledna 2023 za jednu dodanou kilowatthodinu elektřiny evidovat tržní cenu 9,55 Kč (včetně DPH). U plynu to bude 4,10 Kč (včetně DPH) v nejběžnějších případech. Zákazníkovi účtovaná cena se přitom bude rovnat té zastropované (nastavení bude automatické), jak ji nařizuje příslušné vládní nařízení.

Zákazníků s garantovanými cenami se změna samozřejmě netýká. Nastavení zastropované ceny proběhne automaticky, zákazníci nemusejí nijak reagovat. Uzavřené smlouvy jsou připravené tak, že pokud se zákazník rozhodne změnu ceny neakceptovat, může ji vypovědět a dodávky bez jakýchkoliv postihů ukončit.


Yello
logo Yello

Yello nabízí elektřinu a plyn domácnostem a malým podnikatelům na území České republiky. Yello sází na jednoduchost. Čitelné obchodní podmínky bez chytáků bereme jako samozřejmost. Každý zákazník může spravovat svůj účet on-line pomocí portálu Moje Yello. ...

 
 
Reklama