Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj situace zemního plynu v České republice

Predikovat budoucnost v nejistých časech, kdy nevíme co nás čeká zítra je jako věštění z křišťálové koule. O tom jsme se v oblasti energií a paliv přesvědčili letos na jaře. Jak situace vypadá teď?

Konec války v nedohlednu

Zlomovým mezníkem, který přispěl ke změnám cen plynu na burze byla a stále je válka na Ukrajině a s ní spojená neustále rostoucí inflace. Za elektrickou energii a zemní plyn si v porovnání s předešlým rokem aktuálně připlácíme až 3x více. Situace proto na trhu není dobrá a promítá se i to do cen pro domácnosti. Domácnost, která vytápí plynem, si může připlatit i desítky tisíc navíc. Domácnost se spotřebou 20 MWh plynu zaplatí místo 30 - 35 tisíc kolem 85 - 95 tisíc korun. 


Česká republika vždy spoléhala na zemní plyn, který k nám proudil z Ruska. Až 100 % zemního plynu pochází z Ruska, který ale ČR nakupuje ve většině na západoevropských burzách. Aktuálně České republice nehrozí nedostatek zemního plynu, nicméně i přesto nemá obrovské zásoby, se kterými bychom si byli schopni vystačit na výrazně delší dobu. Aktuálně je v zásobnících 3 miliardy kubíků, což je zhruba třetinová spotřeba ČR za předešlý rok.


Vláda se nyní snaží zaměřit na soběstačnost v zemním plynu. Znovu se dostala na stůl otázka ohledně dříve zrušeného jednání o česko-polský ropovod Stork II a rozšíření kapacit bavorského ropovodu z německého Trestu do Bavorska, které už probíhá.

Více informací


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama