Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výbuch vyřadil jeden z hlavních LNG terminálů v USA

Provozovatel jednoho z největších LNG terminálů v zemi včera ohlásil explozi 8.6.2022 ve svém závodě, která jej podle prvotních odhadů vyřadí z provozu na tři týdny.

LNG terminál Freeport, který se nachází na jihu amerického státu Texas, je se svou kapacitou 2,1 miliard stop krychlových plynu denně (bcf/d) jedním z největších terminálů pro vývoz LNG z USA. Pro srovnání, během letošních prvních 4 měsíců dosahoval vývoz LNG z USA v průměru 11,5 bcf/d, terminál Freeport se na celkovém vývozu tedy podílel téměř jednou pětinou.

Freeport podle agentury Reuters v poslední době nakládal zhruba 4 tankery týdně, třítýdenní pauza tak z trhu odebere přinejmenším 1 milion tun LNG, tedy zhruba 1,4 miliard metrů krychlových plynu.

Americké LNG terminály od začátku letošního roku zásobují zejména evropské trhy, na které během letošních prvních 4 měsíců směřovaly na tři čtvrtiny tamního vývozu.

Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawatthodinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur. Cena plynu pro evropský trh 8.6.2022 klesla pod 80 eur za megawatthodinu (MWh), a dostala se tak nejníže od února, než začala válka na Ukrajině. Ve čtvrtek ovlivnila trh zpráva o explozi v terminálu ve Freeportu. Cena plynu pro evropský trh se po přechodném růstu stabilizovala a pohybuje se kolem 84 eur za megawatthodinu (MWh).

 
 
Reklama