Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministr financí navrhne sociální tarify

Speciální tarify pro domácnosti s omezeným maximálním objemem by neměly být pro vládu příliš nákladné.

Takzvaný sociální energetický tarif

Ministr financí uvedl, že návrh úsporného energetického tarifu by měl být v parlamentu do konce června. O podmínkách se diskutuje; preferuje 12 měsíců platnosti tarifu. Tarify by podle dřívějších vyjádření ministra průmyslu zastropovaly ceny energií pro určitý objem spotřeby, rozdíl mezi zastropovanými cenami a tržními cenami by kompenzoval stát dodavatelům energií.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určený by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro tzv. střední třídu. Vysokopříjmové domácnosti ministerstvo podporovat neplánuje, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a podotkl, že neplánuje bohatým domácnostem dotovat například vyhřívání zahradního bazénu.

Státní obchodník s energiemi

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje také vytvoření státního obchodníka s energiemi. Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií. Cílem státního obchodníka je mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti, ale i zvýšení vlivu státu na zásobách plynu v Česku.

 
 
Reklama