Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Strop pro zálohy na energie v režimu DPI

Dnes bude zveřejněn strop na zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI).

V režimu DPI skončilo na devět set tisíc odběratelů

Energetický regulační úřad (ERÚ) podle MPO akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku. Zálohy mají být výrazně výhodnější pro první dva až tři měsíce, pro další tři už bude strop méně výhodný. Půjde o stanovení maximální výše zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny za energie. Je to vyrovnání se s prvním nárazem. První dva měsíce jsou nastaveny velmi výhodně s ohledem na ty zálohové faktury tak, aby si všichni v následujících týdnech bez problému stačili vyřídit přechod k běžným dodavatelům. Ještě i třetí měsíc je nastaven poměrně poměrně dobře.

Jak řekl pro Radiožurnál Michal Šváb, spolumajitel konzultační společnosti ENACO, důležitá bude podoba zítřejší vyhlášky. Zda půjde jen o odložení problému, nebo stát ze státního rozpočtu nějak pomůže odběratelům. Ale pomoc to jednoznačně bude. Nicméně není to úplně motivátor k přechodu od DPI k novým smluvním dodávkám, "podle mých informací to např. u ČEZ již učinila téměř polovina odběratelů," řekl Šváb.

Strop záloh do 15. listopadu 2021

Výše stropu byla podle MPO určena již 1.11., ale ještě je třeba během dneška nastavení projednat s dodavateli poslední instance. Pak přijde legislativní proces. Určení stropu záloh chce vláda stihnout do 15. listopadu 2021.

„Zcela chápeme, že stát hledá způsoby, jak zákazníkům pomoci poté, co je jejich dodavatel nechal před zimou v této situaci. Naše zálohy u dodávek elektřiny jsou obecně výrazně nižší než třeba v případě plynu. Průměrná záloha na běžných sazbách je necelých 1700 korun. Jsme ale samozřejmě připraveni postupovat v souladu s tím, jak stát rozhodne,“ řekl ČTK mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

„My jsme zálohy v E.ONu nastavovali tak, aby to pro lidi nebyl úplně cenový šok, a snažili jsme se je držet na co nejnižší cenové hladině,” komentovala pro Novinky.cz mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková navýšení záloh.
„Doporučujeme, aby lidé zálohy platili, protože tím předejdou možným vysokým nedoplatkům na konci zúčtovacího období,“ dodala mluvčí společnosti, která převzala kolem 200 tisíc zákazníků Bohemia Energy.

„Nejjednodušší rada pro všechny je velmi rychle opustit režim DPI a uzavřít s námi nebo jiným dodavatelem řádnou smlouvu. Ve chvíli, kdy uzavřu novou smlouvu, tak okamžitě klesnou zálohy minimálně na polovinu,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí skupiny Innogy Martin Chalupský, pod kterou v režimu DPI spadlo kolem 240 tisíc zákazníků.

„Elektřinu pro naše stávající zákazníky nakupujeme dva tři roky dopředu, tedy pro toto období jsme nakupovali v roce 2019 za přibližně 40 až 50 euro za megawatthodinu. Pro zákazníky Bohemia Energy nemáme nakoupenou elektřinu, takže musíme jít na burzu a nakoupit pro ně elektřinu, která dnes stojí 136 až 150 euro. Ještě navíc jsou k tomu drobné náklady na administrativu, která je spojena s nakoupením elektřiny a zavedením zákazníka do systému,“ vysvětlil mluvčí PRE Petr Holubec.

 
 
Reklama