Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odpovědi za Kalkulátor cen energií TZB-info pro portál Měšec

Gabriela Hájková, z Měšec.cz požádala našeho kolegu Ing. Jana Schindlera o odpovědi na otázky ke Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Odpovědi za Kalkulátor cen energií TZB-info pro portál Měšec, foto TZB-info
Gabriela Hájková, zástupce šéfredaktora serveru Měšec.cz požádala našeho kolegu Ing. Jana Schindlera o odpovědi na otázky kolem Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Měšec.cz: Jak získáváte data o cenách energií od dodavatelů? Jde o automatizovaný proces na bázi dobrovolnosti?

Ing. Jan Schindler: Dodavatelé jsou povinni zveřejňovat ceníky na svých webových stránkách ze zákona. V zásadě ceníky od dodavatelů nevyžadujeme, ale jsme rádi, když nás obchodníci o nových cenících informují.
Kontrola nových ceníků probíhá softwarově každý den a současně s ní kontrolujeme i část ceníků ručně. U významných dodavatelů se ceníky ručně kontrolují každý den. Ceníky se zadávají do databáze ručně. Jedinou výjimkou je aktualizace ceníků, u kterých se ceny řídí spotovým trhem. Aktualizace probíhá automaticky podle dat od Operátora trhu nebo burzy PXE.

Měšec.cz: Dá se nyní říci, zda jsou vaše kalkulačky srovnávající ceny elektřiny a plynu aktuální? Pokud ano, je tento stav i nadále udržitelný nebo zvažujete změnu? Pokud ne, budu moc ráda za to, když vysvětlíte, proč je nyní tak těžké udržet srovnání aktuální.

Ing. Jan Schindler: "Ceníky v Kalkulátoru není vůbec žádný problém udržet aktuální. Pokud se nejedná o změnu ceníků na přelomu roku, kdy doplnění ceníků trvá déle. V průběhu roku se ceníky doplňují do 24 hodin. Protože data od nás odebírají významní dodavatelé, komerční kalkulátory a jiné subjekty, tak si nemůžeme dovolit nemít v databázi nové ceníky.
Narazili jsme ale na jiný problém, který jsme si dříve neuvědomili, že existuje. Nyní v době krize byl významným. Naší snahou dříve bylo mít ve srovnání pro zákazníky všechny ceníky, které dodavatelé zveřejnili. Neuvědomili jsme si, že ceníky někteří obchodníci zveřejňují na svých stránkách jenom proto, aby vyhověli zákonu. Prodávali energie za jiné ceny, než které měly na svých stránkách. Mohlo se stát, že takovou nabídku jsme považovali za platnou a náš čtenář pak po dodavateli zveřejněnou cenu požadoval, ale nedostal ji.
Častým problém bylo vydání nového ceníků. Po přechodnou dobu, do začátku platnosti nově vydaného ceníku byly ve srovnání dva ceníky. Starý levnější a nový dražší. Lidé samozřejmě poptávali ten levnější, který ale prodejce už třeba nenabízel.
Ve srovnání jsme měli i ceníky pro stávající zákazníky, které dodavatelé novým zákazníkům nenabízeli.
Normální je zpětné publikování ceníků dodavatelů, tento týden jsme zaznamenali rekord, ceník vydaný v roce 2014. Někdy dodavatelé prodávají za cen z ceníku, který zveřejní až za měsíc.
Nyní jsme udělali taková opatření, aby více jak rok staré ceníky dodavatelů, kteří na první pohled webové stránky neaktualizují, už v srovnání pro zákazníky nebyly. Nově uvádíme zde jen ty ceníky, které dodavatel aktivně nabízí. Ostatní ceníky pořizujeme jen za účelem aktualizace dat pro naše odběratele. "

Měšec.cz: ERÚ naráží na to, že při výzvách k doplnění aktuálních údajů kvůli kalkulačkám se jim dodavatelé ze srovnávačů dobrovolně vyřazují s tím, že aktuální data už nebudou dále poskytovat. Setkáváte se s tím také?

Ing. Jan Schindler: "S tím jsem se setkal jen jednou. Doplnili jsme nového prodejce, publikovali ceníky a pak jsme jej požádali o podrobnosti. Záhy ceníky zmizely. Hlavním problém je fakt, že sice povinnost zveřejňovat ceníky dodavatelé mají, ale regulátor tuto povinnost nekontroluje a ani nezveřejnil výkladové stanovisko, co všechno dodavatel má uvádět."

Měšec.cz: Dá se nyní říci, zda jsou vaše kalkulačky srovnávající ceny elektřiny a plynu aktuální? Pokud ano, je tento stav i nadále udržitelný nebo zvažujete změnu? Pokud ne, budu moc ráda za to, když vysvětlíte, proč je nyní tak těžké udržet srovnání aktuální.

Ing. Jan Schindler: "Naše ceníky jsou vždy aktuální. Kdyby nebyly, tak to poznáme od odběratelů dat. Ale to my nechceme. Do budoucna bude dodavatelů i ceníků podstatně méně, než je nyní a s těmi opatřeními, která jsme přijali, bude srovnání lepší."

 
 
Reklama