Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

innogy přebírá do režimu dodavatele poslední instance první zákazníky

Neschopnost dodávat energii a kolaps malých dodavatelů se začíná projevovat. Institut dodavatele poslední instance garantuje dodávky životně důležité energie. Ceny v rámci režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou kopírovat dramatický nárůst na světových trzích.

Od neděle 10. října přecházejí první odběratelé zemního plynu do režimu dodavatele poslední instance. Tuto povinnost, která garantuje spolehlivé dodávky zemního plynu pro domácnosti, bude zajišťovat v distribuční síti GasNet, s.r.o. společnost innogy Energie, s.r.o.

Operátor trhu (OTE, a.s.) informoval, že společnost EAGLE ENERGY a.s. nemá s účinností od 10.10.2021 zajištěnu službu distribuční soustavy. To znamená, že není schopna plnit své závazky vůči zákazníkům.

Režim DPI funguje jako záchrana zákazníků, kterým hrozí, že se ocitnou bez dodávek životně důležité energie. Do tohoto režimu přecházejí zákazníci v případě, že jejich dodavatel není nadále schopen plnit své závazky ze smluv se zákazníky, pro něž nemá energii, nemá zajištěnu službu distribuce, případně pozbude oprávnění či ukončí svoji činnost anebo se potýká s ekonomickými obtížemi a nesplňuje finanční podmínky zúčtování odchylek v plynárenské soustavě. Pokud v takovém případě nestihne zákazník přejít k novému dodavateli, automaticky ze zákona nastupuje bezesmluvní institut takzvaného dodavatele poslední instance.

Cena dodávky vyplývá z cenového rozhodnutí ERÚ a je regulována jako cena věcně usměrňovaná. Dodávky zajistí společnost innogy Energie, tradiční a největší dodavatel zemního plynu v ČR, který energií zásobuje 1,5 miliónu zákazníků.

„V případě dodávek v režimu DPI se ceny zemního plynu budou odvíjet od aktuálních tržních cen na světových trzích, protože nákupní cena, vyjmenované uznatelné náklady a přiměřená marže dodavatele tvoří součást takové věcně usměrňované ceny dle cenového rozhodnutí ERÚ. Pro skupiny nových zákazníků, kteří v minulosti zvolili alternativního dodavatele, který dnes není schopen plnit své závazky, to bude znamenat výrazný cenový růst“, uvedl David Konvalina, ředitel innogy pro maloobchod a marketing.

Režim DPI může trvat maximálně šest měsíců a v jeho průběhu si zákazníci mohou kdykoliv sjednat řádnou smlouvu s novým dodavatelem. V tom případě si už vyberou ze standardních produktů s ceníkovými cenami.

 
 
Reklama