Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj cen elektřiny a plynu na spotovém trhu Operátora trhu v září

Cena elektřiny roste pozvolna. Tempo růstu cen plynu na spotovém trhu Operátora trhu v září výrazně vzrostlo. Jaké ceny by vám účtoval u ceníků ze spotového trhu?


Vývoj ceny elektřiny bez poplatků dodavateli a bez DPH za měsíc a za rok

Elektřina

Spot Market Index Base Load byl 1. září 110,88 EUR/MWh a 30.září 116,71 EUR/MWh, ceny mírně stoupaly. Jedná se o průměrné ceny v denní trhu vždy na následující den po dobu 24 hodin. Pro domácností a pro podniky se ještě v grafu zohledňuje spotřeba v jednotlivých hodinách dne. Ve vyúčtování se pak k ceně připočítává částka za obchod. Obchodníkovi se též platí stálý plat za měsíc. Průměrná přepočítaná cena za září bez DPH a bez dalších plateb obchodníkovi činila 3 417 Kč/MWh.(pro svícení , pro topení asi o 200 Kč nižší). Obchodníci si účtují k této ceně poplatek ve výši 0-400 Kč/MWh + stálý plat od 50 do 200 Kč/Měsíc.

Plyn

Index OTE spojený s vnitrodenním trhem s plynem, vždy je jedna cena na následující den, byl 1. září 51,97 EUR/MWh a poslední den v září dosáhl hodnoty 91,51 EUR/MWh. Při zohlednění spotřeby typovým diagramem je průměrná cena plynu za září 1 645,71 Kč/MWh. Poplatky obchodníkovi jsou stejné jako u elektřiny.

Tato cena je pouhou jednou dvanáctinou v ročním vyúčtování, navíc v září se ještě moc netopí. Ale hrozí zde nebezpečí, že podobné ceny plynu budou i v době topné sezony.


Vývoj ceny plynu bez poplatků dodavateli a bez DPH za měsíc a za rok
 
 
Reklama