Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spotřebitelé se asi dočkají lepší ochrany na trhu s energiemi

Spotřebitelé se si dočkají lepší ochrany na trhu s energiemi. Změny přinese vládní novela energetického zákona, kterou dnes s některými úpravami podpořil sněmovní hospodářský výbor.

Předloha namířená proti takzvaným energošmejdům zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Největší debata se ale vedla o poslaneckém pozměňovacím návrhu na zákonné zakotvení akumulace energie.

"Připravuje se systém baterkových baronů," prohlásil Leo Luzar (KSČM). Poslanec ANO Roman Kubíček zalitoval, že poslaneckou úpravu spolupodepsal. "Osobně se nechci dostat do pozice poslance, který tady spáchá nějaký hřích, jako byly soláry," uvedl. Hlavní předkladatel Marian Jurečka (KDU-ČSL) nakonec pozměňovací návrh stáhl, aby se mohl dopracovat pro druhé čtení předlohy.

Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ v reakci uvedla, že jednání vévodily nepravdivé informace. Výrazný podíl na tom podle ní má i "vlivná teplárenská lobby", na kterou se někteří zákonodárci otevřeně odkazovali. "Jsme šokováni výstupem poslance Luzara, který dnes opakoval mnohokrát vyvrácené mýty a lži spojené s akumulací energie. Návrh obsahuje pouze zavedení licence pro zahájení podnikání a žádné dotace rozhodně nezavádí," řekl dnes výkonný ředitel asociace Jan Fousek.

Vládní novela zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový druh podnikání. Registr zprostředkovatelů povede rovněž regulační úřad. Dosud platí, že dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům ale stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný. Podobný registr zprostředkovatelů už existuje u finančních služeb, vede ho Česká národní banka.

Zprostředkovatel bude muset mít mimo jiné ukončené alespoň střední vzdělání a nejméně pět let praxe ve výrobě nebo obchodu s elektřinou nebo plynem. Bude také moci ustanovit odpovědného zástupce, který splňuje tuto podmínku. Oprávnění bude ERÚ vydávat na pět let.

Spotřebitel bude mít podle vládní předlohy možnost v případě uzavření smlouvy distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu. Stejné právo bude mít i při uzavření smlouvy prostřednictvím zprostředkovatele. Spotřebitel bude mít také snazší možnost ukončit smlouvu na dobu určitou, u které bylo sjednáno automatické prodloužení závazku, uvedlo již dříve ministerstvo průmyslu.

Smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu na dobu určitou s dobou dodávky přesahující 36 měsíců se po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou. Hospodářský výbor doporučil schválení spotřebitelských částí novely ve znění úpravy Patrika Nachera (ANO), která některá opatření ještě zpřísňuje. Výbor kývl také na jeden z návrhů Víta Rakušana (STAN), podle něhož budou moci obce zakázat svým nařízením podomní prodej energií.

Členové výboru podpořili také například Jurečkovu úpravu, podle které by se na určité druhy plynu nevztahovala bezpečnostní pásma. Podle návrhu Pavla Pustějovského z ANO by měly být od roku 2027 všude zavedena dálková měřidla energií.

Vládní novela také upravuje změny fungování Rady Energetického regulačního úřadu. Například v reakci na výtku Evropské komise zavádí pravidlo, že člen rady nemůže být jmenován do funkce více než dvakrát za sebou. Vláda také navrhla zpřesnit podmínky, za nichž může skončit ve funkci předseda Rady ERÚ. Nově má platit, že ve funkci skončí, pokud ho vláda odvolá. Dosud podle zákona mohla vláda odvolat pouze člena rady a funkce předsedy Rady ERÚ zanikla pouze tehdy, pokud ho vláda odvolala jako člena.

 
 
Reklama