Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schválení zrychleného projednání novely energetického zákona je dobrou zprávou

Novela energetického zákona razantně posílí práva spotřebitelů. Než novela energetického zákona vejde v platnost, musí se spotřebitelé energošmejdům ubránit sami.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) oceňuje, že v poslanecké sněmovně po dlouhých měsících čekání prošla prvním čtení novela energetického zákona. Jejím schválením do konce jara by měla být zajištěna výrazně lepší ochrana spotřebitelů před agresivními praktikami tzv. energetických šmejdů.

„Doufejme, že se schvalovací proces nezasekne ani ve druhém a třetím čtení. Novela energetického zákona je totiž zapotřebí jako sůl. Důkazem toho je i loňský koronavirový rok, který šmejdy v jejich aktivitách bohužel nijak neomezil. Ti totiž velmi rychle pochopili, že mohou zneužívat strachu lidí z nejisté budoucnosti,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Ve standardní lhůtě by ke druhému čtení novely energetického zákona mohlo dojít až v půlce dubna, ke třetímu pak na konci května a senátoři by návrh obdrželi v červnu. Poslanci dnes ale odsouhlasili zkrácené jednání, které znamená v březnu druhé čtení, v půlce dubna třetí čtení a senátoři by se novelou mohli zabývat v květnu. „Vzhledem k tomu, že nás letos v říjnu čekají volby do poslanecké sněmovny, je zkrácení lhůt dobrou zprávou, protože jde skutečně o poslední možnost v tomto volebním období, jak problém s energošmejdy vyřešit. Pokud se projednávání opět zasekne, bude se muset celý proces opakovat od úplného začátku a lidé by se ochrany před šmejdy dočkali možná až v lednu 2023,“ zdůraznil T. Prouza.

Novela má zásadním způsobem posílit ochranu spotřebitelů. Zavádí například zákaz smluv na dobu delší než 36 měsíců. Zákazníci nově mají získat možnost odstoupit od smluv uzavřených po telefonu bez sankcí, zaveden má být zákaz smluvních pokut u souvisejících smluv anebo omezení plných mocí, které energošmejdi často zneužívají.

„Novela přinese také omezení činnosti často agresivních zprostředkovatelů prodeje energie. Vůbec poprvé vymezuje pojem zprostředkovatel a zprostředkovatelská činnost. Nově tak budou všichni zprostředkovatelé dohledatelní v elektronickém registru Energetického regulačního úřadu a ty nepoctivé bude možno mnohem lépe trestat,“ připomněl T. Prouza.

Zprostředkovatel bude mimo jiné povinen spotřebitele informovat o skutečnosti, že s ním jedná jako zprostředkovatel, prokázat se osvědčením a sdělit mu svou totožnost, adresu sídla, identifikační číslo a registrační číslo. Naopak spotřebitel dostane právo kdykoli bez postihu odstoupit od smlouvy o zprostředkování v energetických odvětvích, zatímco v současnosti musí u nefér smluv – často spojených s přihláškami do aukcí – čelit vysokým pokutám.

 
 
Reklama