Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny plynu na spotovém trhu rychle rostou

Ceny plynu na spotovém trhu Operátora trhu v prosinci dosáhly ročního maxima, průměrná cena za měsíc činí 430 Kč/MWh. Ani vyhlídky na první měsíce v novém roce neslibují pokles cen.

Důvodem růstu cen plynu je zejména pokles nabídek plynu bez kontraktů, který je vyvolaný zvýšenou spotřebou plynu v jihovýchodní Asii, především v Číně. Například ceny spotových kontraktů na měsíc dopředu, na únor, již přesahují 29 EUR/MWh. Další růst lze tedy očekávat i v Evropě, potažmo na našich trzích.

Ve srovnání se začátkem léta se může čtenářům zdát průměrná cena 430 Kč/MWh na spotovém trhu Operátora trhu (OTE) vysoká, ale v porovnání s minulými roky se jedná o druhou nejnižší prosincovou cenu plynu v historii. Průměrná prosincová cena plynu na spotovém trhu OTE za posledních osm let je 528 Kč/MWh. Rekordní cena 680 Kč/MWh byla zaznamenána v prosinci 2013.

K těmto cenám si zákazníci ještě musí přičíst odměnu za obsluhu odběrného místa, která v současné době činí 125 až 250 Kč/MWh, vše bez daně. Cenovou situaci sledujeme, pokud dojde k tomu, že průměrná cena za posledních 12 měsíců bude výrazně nižší, než měsíční ceny v řadě po sobě, budeme nuceni dočasně znemožnit poptávání spotových nabídek plynu z Kalkulátoru cen energií TZB - info. Důvodem je zejména to, že někteří zájemci příliš nečtou a řídí se pouze uvedenou průměrnou cenou.

 
 
Reklama