Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Většina domácností v Německu zaplatí za topení víc, kvůli dani z CO2

Velká část domácností v Německu stále velmi často používá k vytápění topný olej a plyn. Ukazují to aktuální údaje Federálního statistického úřadu. Zavedení daně z CO 2 bude znamenat zdražení vytápění. .

Topný olej a zemní plyn budou v novém roce dražší: 1. ledna 2021 vstoupí v platnost daň z CO2 ve výši 25 eur za tunu emitovaného oxidu uhličitého. Cílem je omezit používání fosilních paliv. Jak í informoval Federální statistický úřad ve Wiesbadenu, tři čtvrtiny všech soukromých domácností v Německu topí převážně topným olejem nebo plynem, a proto je opatřením ovlivněn velký počet německých občanů.

Počet topných systémů na topný olej a zemní plyn v nových budovách klesá

Trend vytápění fosilními palivy však klesá. V roce 2019 bylo 42,8 procent nových budov vybaveno topením na topný olej nebo plyn - před dvaceti lety to byl podíl 93,1 procenta. Topení olejem v nových budovách je nyní výjimkou: v roce 2019 činil tento podíl jen 0,9 procenta - v roce 2000 to bylo 19,5 procenta. Je také stále méně volen zemní plyn: v roce 2019 byl použit u 41,9 procent nových obytných budov - v roce 2000 to bylo 73,6 procenta. Obnovitelné energie, jako je solární energie nebo dřevo, dosáhly v roce 2019 v nových budovách podílu 47,7 procenta.

Obytné budovy celkem: vysoký podíl fosilních paliv na vytápění

Pokud se podíváme nejen na nové budovy, ale na všechny obytné budovy, obrázek je jiný: Podle úřadu byly v roce 2018 vytápěny přibližně tři čtvrtiny všech bytů plynem nebo olejem. V systému vytápění v každém druhém bytě byl používán zemní plyn.

 
 
Reklama