Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se lidem v roce 2021 změní účet za elektřinu?

V příštím roce by měla většina domácností platit méně než letos, říká v odpovědích na otázky ČTK Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen TZB-info.

Nabízíme odpovědi kolegy Ing. Jana Schindlera, analytika Kalkulátoru cen TZB-info, na otázky ekonomického zpravodaje ČTK Radka Doležala:

1) Jak se lidem v roce 2021 změní účet za elektřinu? Vzroste nebo klesne? O kolik procent? Kolik peněz si odhadem připlatí průměrná čtyřčlenná rodina v rodinném domě a v bytě 3+1?
V příštím roce by měla většina domácností platit méně než letos. ČEZ zlevnil elektřinu všem zhruba o 10 % (cena komodity). Tím domácnosti ušetří asi 460 Kč (svícení, spotřeba 2 MWh za rok) a asi 2 300 Kč/rok při topení přímotopy se spotřebou 10 MWh za rok. Ostatní dodavatelé jsou se zlevňováním opatrní, z již zveřejněných ceníků se jedná o pokles maximálně do 50 Kč/MWh (bez DPH). U topných proudů je vidět snaha srovnat ceny vysokého a nízkého tarifu. Potěšitelné je, že zatím nedochází ke zdražování stálého platu, který zákazníci platí každý měsíc.

2) Jak vypadá situace na trhu s plynem? Jakou očekáváte změnu ceny pro domácnosti zde? O kolik procent a peněz?
Alternativní dodavatelé budou následovat snížení cen innogy a dalších významných alternativních dodavatelů. Dodavatelé letos nečekají na zveřejnění nových regulovaných cen a ceníky zveřejňují již v průběhu podzimu. Cena komodity při spotřebě 20 MWh za rok klesne o 6 až 12 %. Většinou o 40 až 100 Kč/MWh bez DPH. Pravděpodobně nezlevní všichni, opatrní se zlevňováním asi budou ti alternativní dodavatelé, kterým klesají počty zákazníků.

3) Jaké jsou podle Vás důvody tohoto trendu? Jaký je dlouhodobější výhled?
Důvodem nízkých cen je přebytek plynu, který je možno dodat bez dlouhodobých kontraktů. Do pěti let by se měla poptávka vyrovnat s nabídkou. Období velmi nízkých cen plynu z tohoto roku už se asi nebude opakovat.

4) Jak moc vývoj ovlivní oznámení ERÚ? Co čekáte, že úřad oznámí? Růst nebo pokles regulované složky? Proč?
Ceny dodavatelů regulované ceny neovlivní, protože se obchodníci řídí podle toho, co udělá konkurence. Hodně obchodníků již ohlásilo zlevnění o určitou částku, ostatní obchodníci budou pokles cen kopírovat. Očekávám, že regulované ceny by v příštím roce měly u elektřiny klesnout až o 2,8 % (distribuce ČEZ) a u plynu až o 4,3 % (distribuce GasNet). Regulátor při plánování vycházel z podmínek roku 2020 a ze snížení ziskovosti regulovaných objektů. Pokud se tak stane, snížení regulovaných cen bude nadlouho posledním.

 
 
Reklama