Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ZPRÁVY ENERGETICKÉ BURZY: 44. TÝDEN 2020

Cena ročních kontraktů na dodávku elektřiny v nízkém napětí 1 260 Kč/MWh a zemního plynu v maloodběru 437 Kč/MWh.


Vývoj cen kontraktů na dodávku elektřiny v nízkém napětí na jeden rok

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) bylo ve 44. týdnu uzavřeno 49 kontraktů na dodávku 12,7 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 7,5 milionu korun.

Roční kontrakty plynu ve velkoodběru zlevnily proti předchozímu týdnu o 3 procenta na 424 CZK/MWh, v maloodběru stagnovaly na úrovni 437 CZK/MWh.

Stagnace provázela ve 44. týdnu i roční kontrakty elektřiny, které uzavíraly na 1260 CZK/MWh.


Vývoj cen kontraktů na dodávku plynu v maloodběru na jeden rok

PROFIL ENERGETICKÉ BURZY

Energetická burza je označením pro burzovní trh s energetickými produkty organizovaný Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Spuštěna byla 11. 11. 2002 na základě státního povolení, které udělilo komoditní burze Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

V roce 2009 se tento specializovaný trh začal nově profilovat na organizování obchodů s elektřinou a zemním plynem pro konečné odběratele, tedy na fyzické dodávky elektřiny a zemního plynu pro odběratele jak z podnikové segmentu, tak ze strany veřejných zadavatelů. Obchodování probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice.

 
 
Reklama