Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

40 % obchodníků chce v Německu zavést chytré měřiče plošně

Instalace chytrých měřičů je povinná pro odběratele s roční spotřebou nad 6 000 kWh. Chytré elektroměry ale lze instalovat také domácnostem s mnohem nižší spotřebou.

Dodavatelé energie v Německu se neschodnou na tom, zda chtějí vybavit inteligentními elektroměry všechny domácnosti. Zjistil to průzkum novin „Zeitung für kommunale Wirtschaft‘. Podle průzkumu je 40 % z 1 600 respondentů pro plošné zavedení.

Přibližně 37% dotázaných je pro plošné zavedení elektroměrů u spotřebitelů s vyšší spotřebou (nad 6 000 kWh/rok). Zbývajících 23 % nezaujalo k této otázce stanovisko.

Inteligentní elektroměry jsou navrženy tak, aby vyvážily poptávku s výrobou

Inteligentní elektroměry jsou důležitým stavebním kamenem pro digitalizaci dodávek energie v Německu. Měly by pomoci sladit poptávku po elektřině s výrobou elektřiny. Za tímto účelem vzájemně propojují výrobce, provozovatele sítí a spotřebitele prostřednictvím internetu. To umožňuje například variabilní tarify za elektřinu , při nichž je cena v době nízké poptávky nižší než během špiček spotřeby.

Povinnost instalace pro spotřebu 6000 kilowatthodin nebo více

Od února 2020 musí dodavatelé elektřiny postupně instalovat digitální měřič s komunikační jednotkou pro zákazníky s roční spotřebou více než 6 000 kilowatthodin. Za to jim mohou účtovat až 100 eur ročně. Inteligentní měřič však můžete nainstalovat i při nižší spotřebě. Zde se horní cenové limity pohybují mezi 23 a 60 eury. Spotřebitelská centra však mají značné pochybnosti o tom, že zákazníci elektřiny mohou tyto náklady ušetřit nižší spotřebou.

 
 
Reklama