Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové indikativní ceny na poslední čtvrtletí tohoto roku v Kalkulátoru

Energetický regulační úřad vydal s měsíčním předstihem nové indikativní ceny plynu pro IV. čtvrtletí. Ceny plynu jsou v porovnání se současnými cenami nepatrně vyšší.

Indikativní ceny plynu jsou vydávány již od roku 2016 a jejich hlavním účelem je stanovit hranici, která je předělem mezi férovou cenou a cenou, při které má obchodník větší zisk, než by bylo přiměřené. Ceny na burze v uplynulých měsících klesaly, ale ceny obchodníků nikoliv. Takže nižší ceny plynu, než je indikovaná cena plynu, jsou pouze u produktů závislých na cenách spotového trhu. Pod hranicí je také několik akčních nabídek, jejichž účelem je nalákat k obchodníkovi nové zákazníky. Indikativní cena plynu se v cenovém srovnání nachází v první čtvrtině nabídek seřazených podle celkových ročních nákladů.

Indikovaná cena plynu v sobě zahrnuje i stálý plat. Obchodník s nižší cenou plynu ještě nemusí být pod úrovní celkových ročních nákladů ceny ERÚ. V Kalkulátoru jsou v současné době dvě indikované ceny a to pro třetí a pro čtvrté čtvrtletí. Zákazník tak může snadno porovnat výši změny.

Charakter spotřeby MODOMIndikativní cena
Vaření (spotřeba 0-1,89 MWh) 847 Kč/MWh
Ohřev vody (spotřeba 1,89 – 7,56 MWh)697 Kč/MWh
Vytápění (spotřeba 7,56 MWh a  výše) 647 Kč/MWh
 
 
Reklama