Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny i plynu na spotovém trhu začaly růst

Zatímco prvního srpna byla průměrná cena na denním trhu s elektřinou Operátora trhu 713,49 Kč/MWh, poslední den v měsíci se zvýšila cena na dvojnásobek. (1 436,99 Kč/MWh). Cena plynu se také v srpnu zvyšovala.


Vývoj cen elektřiny na spotovém trhu Operátora trhu

Průměrnou cena elektřiny počítáme z cen na denním trhu Operátora trhu vynásobených přepočtenou hodnotou typového diagramu dodávek (TDD4). Za celý srpen vychází takto vypočtená cena na 932,25 Kč/MWh, což je nad ročním průměrem, ten dosáhl hodnoty 877,96 Kč/MWh ( k 31.8.2020).

Tím, že je průměrná cena za kratší období vyšší, než průměr za posledních 12 měsíců znamená, že se cenový vývoj otáčí a ceny rostou. Noví zájemci z řad domácností, kteří mají zájem o produkty s cenou závislou na spotovém trhu, by měli být více opatrní. Na druhou stranu, protože se zvyšuje cena elektřiny na burze a blíží se konec roku, tak při tomto vývoji lze předpokládat i zvýšení ceny elektřiny u běžných produktů. Ten, kdo se nyní rozhoduje, měl by zvažovat možnost fixace ceny.

Průměrná cena plynu za posledních 12 měsíců na spotovém trhu s plynem (pražská burza PXE) klesla na 286,02 Kč/MWh (do 31.8.2020). V srpnu se cenový průměr zvýšil proti červenci na 206,10 Kč/MWh, protože ceny plynu v jednotlivých dnech postupně rostly z 159,75 až na 277,49 Kč/MWh. Jedná se o plyn pro topení a tak tyto ceny zatím nemají pro domácnosti zatím žádný význam, musíme si počkat na další pokles venkovních teplot až se začne topit.

 
 
Reklama