Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

innogy chce zastavit podvodníky

Energetická skupina podává trestní oznámení na neznámého pachatele. innogy se začala aktivně bránit útokům tzv. energetických šmejdů.

Nekalé praktiky energetických šmejdů vůči innogy a jejím zákazníkům naplňují skutkové podstaty trestných činů, jako jsou podvod, vydírání, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže nebo práv k ochranné známce. Energetická skupina se proto obrátila na policii a podala trestní oznámení na neznámého pachatele, a to s podezřením, že nejde o činnost jednotlivců, ale vše vykazuje znaky organizované činnosti. Opakované útoky podomních prodejců na zákazníky innogy mají celorepublikový rozsah. Trestní oznámení však innogy podala policii v Ostravě, vzhledem k tomu, že poslední zdokumentované případy podvodného jednání se odehrály právě v Moravskoslezském kraji.

Máme prokazatelné důkazy o tom, že energetičtí šmejdi opakovaně obcházejí naše zákazníky, a klamavě je informují o tom, že innogy na českém trhu končí. Za pomocí lží a nátlaku se je snaží donutit k přechodu k jiným dodavatelům energií. Takové jednání musíme zastavit. Svým neetickým a často agresivním chováním poškozují dobré jméno innogy a především škodí jednotlivým zákazníkům,“řekl Tomáš Varcop, CEO innogy Česká republika

.

Stále agresivnější praktiky energetických šmejdů dokládá případ z Přerova z loňského prosince, kde se podomní obchodníci vydávali za pracovníky innogy. Nejprve obešli obyvatele dvou domů s cílem donutit je změnit dodavatele elektřiny nebo plynu. Když neuspěli, uzavřeli všem nájemníkům přívod zemního plynu s tím, že dokud nepodepíší novou smlouvu, nebude jim dodávka plynu obnovena.

„V žádném případě nechceme, aby bylo naše jméno spojováno s podvody a vydíráním, proto jsme celou záležitost předali policii. Během vyšetřování jsme připraveni poskytnout veškerou možnou součinnost,“ doplnil Tomáš Varcop.

K podobnému případu došlo o necelý měsíc později v Krnově. I přes zákaz podomního prodeje zde podomní prodejci obcházeli místní obyvatele, neoprávněně se vydávali za zástupce skupiny innogy a nabízeli spotřebitelům nové smlouvy.

innogy proto připomíná, že její prodejci jsou vždy vybaveni originálním identifikačním průkazem. Každý z nich má přidělený svůj jedinečný kód. Ten obsahuje celkem deset znaků. Na identifikačním průkazu v podobě plastové kartičky je uvedeno logo innogy, jméno a příjmení prodejce, datum platnosti a telefonní číslo na bezplatnou zákaznickou linku innogy.

 
 
Reklama