Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Šokující ceny plynu. Víme, jak ušetříte tisíce

V loňském roce cena plynu výrazně vzrostla, ale zdražování nelze vyloučit ani do budoucna. Zjistěte, z čeho se skládá cena plynu a jak ušetřit tisíce i v době zdražování.

Z čeho se skládá cena plynu?

Cena zemního plynu pro domácnosti se skládá z několika složek. První část je regulovaná a je stejná a neměnná pro všechny firmy dodávající plyn. Vychází z ceny určené Energetickým regulačním úřadem. Druhá část je neregulovaná, to znamená, že si ji každý dodavatel určuje sám a právě zde vznikají rozdíly pro koncového zákazníka. Hlavní část tržní ceny plynu se odvíjí od velkoobchodní ceny na burze, takže záleží na tom, jak dobrý je váš dodavatel obchodník. K té si přičte ještě obchodní marži a poplatky.

Jak ušetřit na plynu tisíce? Srovnejte si dodavatele!

Jelikož se ceny u dodavatelů mohou lišit, vyplatí se zjistit, zda neplatíte za plyn víc, než musíte. Srovnejte si dodavatele plynu a zjistěte během pár minut, kolik můžete ušetřit. Kalkulačka cen plynu je rychlá a jednoduchá na použití. Zadejte kraj, kde bydlíte a spotřebu zemního plynu. Tu najdete na své faktuře, nebo si nechte udělat alespoň orientační srovnání podle toho, zda plyn využíváte k ohřevu vody, vaření nebo vytápění. Podle zadaných údajů vám kalkulačka porovná nabídky několika desítek dodavatelů a seřadí je od té nejvýhodnější.

Ověřte si nabídky pomocí indikativní ceny

Pro lepší orientaci v cenách plynu vydává ERÚ tzv. indikativní cenu plynu, která pomáhá spotřebiteli odhadnout současné ceny na trhu. Indikativní cena neregulované složky není pro firmy závazná, ale pomůže vám s orientací na trhu a dává vám dobrý argument při vyjednávání nové smlouvy.
Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama