Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny 2020: Víme, proč se zdražuje

Na růst cen elektřiny bychom si měli začít zvykat. Největší skok zastihl zákazníky v loňském roce, kdy se ceny zvedly takřka o polovinu, ale se zvyšováním cen bychom měli počítat i v roce 2020. Proč ceny elektřiny dále rostou a jak i přesto ušetřit?

Proč cena elektřiny roste?

Hlavním důvodem skokového zdražení v loňském roce byl raketový růst ceny emisních povolenek. Ty opravňují firmy k vypouštění CO2 a s přísnějšími požadavky na snižování znečištění ovzduší byla jejich cena navýšena během posledních dvou let na šestinásobek. To se samozřejmě promítlo do ceny elektřiny zejména v těch zemích, kde se vyrábí většina energie z uhlí. Kvůli tomu rostou ceny na burze, jež se následně promítají i do konečných cen pro spotřebitele. Zároveň stoupají ceny komodit, jako je uhlí a plyn. Ekonomika v Evropě jede na plné obrátky, což navyšuje poptávku po elektřině a zvyšuje její cenu. V konečném součtu všech faktorů to znamená další vlnu zdražování i v roce 2020.

Řešení? Změna dodavatele!

Na druhou stranu pro spotřebitele to není jen špatná zpráva. Díky tlaku na ceny se rozpoutal konkurenční boj mezi dodavateli elektřiny. Ti se snaží udržet svoje zákazníky nebo je přetáhnout na svoji stranu. Ačkoliv cena elektrické energie na burzách roste, marže distributorů jsou na minimu a tato situace vám jako zákazníkovi dává trumfy do ruky. Právě teď je ideální čas pro změnu dodavatele elektřiny.

Vypočítejte si úsporu s novým dodavatelem

Jak na změnu dodavatele elektřiny snadno a rychle? Zapomeňte na porovnávání ceníků, s online kalkulačkou cen elektřiny máte výsledek na pár kliknutí. Úsporu si můžete spočítat přesně podle spotřeby na faktuře, nebo si ji zjistit alespoň orientačně. Stačí vyplnit údaje do kalkulačky a zjistit, kolik můžete změnou dodavatele ušetřit. Přechod k novému poskytovateli je velmi jednoduchý, vše se dá vyřešit z pohodlí domova.
V loňském roce změnilo dodavatele elektřiny přes půl milionu odběrných míst a také letos se očekává rekordní počet změn. A co vy, neplatíte za elektřinu víc, než musíte? Udělejte si srovnání ještě dnes.
 
 
Reklama