Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ zvyšuje od listopadu ceny elektřiny

Obchodník zvyšuje ceny elektřiny u distribučních sazeb určených pro vytápění s výjimkou akumulace, naopak snižuje ceny u sazby pro elektromobilitu. Ceny jednotarifu se zatím nemění.

Obchodník zvyšuje ceny základního ceníku Elektřina smlouva na dobu neurčitou a také prakticky všech nových ceníků a dříve nabízených produktů. U ceníků pro domácnosti se zvyšují ceny jen u distribučních sazeb pro přímotopy D45d , tepelná čerpadla D56d a u elektrického topení D57d. U těchto sazeb jsou nově stejné ceny za komoditu v nízkém a vysokém tarifu a zvyšuje se stálý plat. Například u topení přimotopy s roční spotřebou 1 000 kWh ve vysokém tarifu a 9 000 kWh v nízkém tarifu zákazník nově zaplatí za rok o 2 372 korun navíc.

Naopak ČEZ od listopadu snižuje ceny komodity a stálého platu o jednotky procent u distribuční sazby pro elektromobilitu D27d a u sazby D61d Víkend.

Ceny u ostatních distribučních sazeb zůstávají beze změn. Po zkušenostech ze začátku roku nelze však vyloučit jejich zvýšení během několika měsíců .

Razantněji postupoval dodavatel v cenících pro podnikatele, zvýšení cen se zatím týká všech aktivních ceníků a některých dříve nabízených produktů pro stávající zákazníky. Jedinou výjimkou je základní ceník pro podnikatele Elektřina smlouva na neurčitou, která byla v době zveřejnění článku beze změny. Ceny elektřiny se pro podnikatele zvyšují u všech distribučních sazeb a razantněji. Na druhou stranu je zvýšení cen pro podnikatele prvním v letošním roce, naposledy se ceníky měnily na podzim loňského roku. Například podnikatel s distribuční sazbou C02d a roční spotřebou 10 000 kWh u produktu Elektřina smlouva na 1 rok nově zaplatí o 5 890 korun více.

Zákazník má možnost si porovnat výhodnost starých i nových ceníků na Kalkulátoru cen energií TZB-info. Pokud zákazník bude chtít změnit dodavatele, pak musí počítat s tím, že s velkou pravděpodobností i ostatní obchodníci zvýší svoje ceny, i když později. Zákazníci by měli dávat přednost nabídkám s garancí ceny na co nejdelší dobu, nabídka bez garance ceny se může velmi brzy změnit.

Závěrem bych se chtěl omluvit za nepřesné informace v původním znění článku, které byly způsobeny chybným přepočtem ceníku, který sloužil k výpočtu nových cen.

 
 
Reklama