Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny plynu se v polovině roku většinou nemění, v elektřině zdražuje pouze PRE

Domácnosti v Praze, které používají proud ke svícení a pro běžné spotřebiče, utratí při běžné spotřebě za rok o více jak pět set korun.

S hromadným snižováním cen plynu u hlavních dodavatelů sice nikdo z odborníků příliš nepočítal, ale dalo by se očekávat, že produkty, které mají v názvu i v popisu, že jejich ceny budou kopírovat trend vývoje cen na burzách, by mohly na vývoj cen plynu reagovat. Bohužel ani u těchto produktů se zákazníci snížení cen nedočkali. Jedinou cestou ke snížení plateb zůstává změna dodavatele.

U elektřiny koncem června oznámila Pražská energetika zvýšení cen svých produktů Komfort a Universal. Významní dodavatelé začínají kopírovat způsob zvyšování cen podle vzoru ČEZu, kdy zdražování je rozděleno na dvě části ve dvou různých termínech, prvně obchodník zvýší například proud pro topení a později proud na svícení nebo naopak. Tohoto postupu se drží i PRE a ceny zvyšuje jen u jednotarifů. Ceny se od prvního srpna zvyšují o 279 Kč za megawatthodinu, což reprezentuje nárůst výdajů pro domácnosti s roční spotřebou 2 000 kWh o téměř 550 Kč s DPH. Zvýšením ceny v jednotarifu se produkt Komfort stává nejdražším standardním produktem mezi standardními produkty dominantních dodavatelů (E.ON a ČEZ).

Opačný postup dodavatel zvolil u produktu Universal, kde spotřebitele čeká nárůst cen elektřiny v dojtarifu. Jednotarif zůstává nezměněn.

Na zvýšení ceny standardního produktu Komfort reagovala společnost Bohemia Energy, která v Praze rovněž od prvního srpna zvyšuje ceny ceníku Klasik. Společnost ale nabízí slevu ve výši částky ve výši spotřeby za jeden měsíc.

 
 
Reklama