Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokles indikativních cen plynu pro 3. čtvrtletí

Energetický regulační úřad zveřejnil s měsíčním předstihem nové indikativní ceny plynu platné pro třetí čtvrtletí tohoto roku. Ceny reagují na ceny plynu na burzách a jsou nižší než v předcházejícím čtvrtletí.


Indikované ceny plynu pro třetí čtvrtletí 2019 (Zdroj: ERÚ)

Indikativní ceny plynu jsou rozděleny do třech kategorií podle celkové roční spotřeby domácností. Pro třetí čtvrtletí je cena plynu snížená o 54 Kč/MWh, což znamená, že u kategorie s nejnižší spotřebou (do 1,89 MWh/rok) je nová cena 957 Kč za megawatthodinu, v oblasti se spotřebou do 7,56 MWh za rok je nová cen 807 Kč/MWh a u vyšších ročních spotřeb 757 Kč/MWh. V těchto cenách je již zahrnutý stálý plat, takže cena za komoditu by byla nižší.

V porovnání s ostatními nabídkami při roční spotřebě 20 MWh a v distribuční oblasti GasNet se posunula nabídka ze 76. místa na 34. místo, což znamená, že ve srovnání podle Kalkulátoru cen energií TZB-info obchodníci nabízí pouze 33 výhodnějších nabídek, než je přiměřená cena vzhledem k vývoji cen na burze. Je ale potřeba ponechat určitý čas dodavatelům, aby svoje nabídky přizpůsobili novým indikativním cenám.

Indikativní cena plynu při spotřebě 20 MWh za rok klesla v porovnání se druhým čtvrtletím o 7 %, u produktu Energie A++ o 5 % a cena plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno pro koncovou spotřebu v maloodběru zůstává přibližně na stejné úrovni. Je to z důvodu toho, že trh pro domácnosti reaguje pomaleji na pokles cen komodit.


Vývoj indikované ceny plynu při spotřebě 20 MWh za rok (Zdroj :ERÚ)

 
 
Reklama