Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rusko se v únoru stalo největším dodavatelem ztekuceného plynu do Evropy

Rusko se v únoru stalo největším dodavatelem ztekuceného zemního plynu (LNG) do Evropy. Předstihlo známé dodavatele, jako Katar, Nigérii, Alžírsko nebo USA.

Rusko je známé jako největší dodavatel zemního plynu na světě s dopravou potrubím. Doprava plynu loděmi byla dlouho v této zemi popelkou, první projekty plynových terminálů počítaly s dodávkou plynu do velkých asijských zemí jako Japonsko nebo Čína. Do Asie podle agentury Reuters ale nezamířil žádný náklad plynu z Jamalského poloostrova, což bylo poprvé od loňského května. Přispěla k tomu nižší poptávka po LNG, než se čekalo, a pokles cen v Asii. Výhodou ztekuceného zemního plynu (LNG) je skutečnost, že jej lze dopravovat libovolně po celém světě.

Ruská privátní společnost Novatek, která těží plyn Yamalské oblasti, dodala letos v únoru především do severozápadní Evropy rekordní množství ztekuceného plynu (1 140 tis. tun), což je devatenáct lodí. Rusko se tak vedle plynu dopravovaného potrubní cestou stalo také největším dodavatelem ztekuceného plynu do Evropy a předstihlo tak v dodávkách tradiční vývozní země jako Katar, Nigérii, Alžírsko či nového dodavatele USA, které dodaly 640 tisíc tun.

 
 
Reklama