Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČMKB v roce 2018: Burzovní trh dále posílil roli centrálního tržního místa pro nákupy energií

Energetický trh Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) dlouhodobě funguje jako centrální tržní místo pro obchodování dodávek elektřiny a plynu pro konečné zákazníky.

Vedle firemního sektoru, ministerstev a krajů na něm energie nakupuje zhruba 600 měst, obcí a samostatných městských částí. Podle vyjádření městských a obecních samospráv zde nacházejí nejefektivnější formu nákupu v době, kdy se velkoobchodní ceny energií vydaly směrem vzhůru.

Město Plzeň spolu s Plzeňským krajem nakoupilo loni elektřinu a plyn na dva roky. Podle informací z městského webu zrealizovala Plzeň nákup na Českomoravské komoditní burze Kladno začátkem srpna. „Období levných energií už bohužel skončilo a naším úkolem tedy bylo co nejvíce zmírnit zdražení, ke kterému plynule dochází. Spolu s krajem jsme přezkoumali výběr burzovního trhu, pečlivě jsme porovnali parametry komoditních burz v České republice. Mimo jiné jsme si srovnali cenové hladiny, objem zobchodovaných energií, četnost obchodování, úroveň konkurenčního prostředí a požadavky na dodavatele energií. Potvrdilo se nám, že Českomoravská komoditní burza Kladno je pro nákup energií nejlepším řešením,“ uvedl tehdejší plzeňský primátor.

Také město Krnov dokázalo i v období cenového růstu nakoupit efektivně, byť se samozřejmě nevyhnulo zdražení. Podle regionálních novin (Krnovský deník) stihlo nakoupit ještě v závěru května za ceny, které jsou v porovnání se závěrem roku 2018 nižší o cca 400 korun. Na roky 2018 a 2019 si tím Krnov zafixoval elektřinu v nízkém napětí za průměrnou cenu 1112 korun za megawatthodinu (MWh) a ve vysokém napětí na úrovni 1158 Kč/MWh.

Město Vsetín energie dlouhodobě pořizuje na ČMKB. Dříve se jednalo zpravidla o roční nákupy elektřiny a plynu, v loňském roce se ale radnice ve vhodnou dobu přiklonila k nákupu na dva roky. Podle makléře Radima Dočekala bylo rozhodnutí města prozíravé: „Z dlouhodobého hlediska hodnotím tento výsledek velmi pozitivně.“ Město dosáhlo na průměrnou cenu elektřiny 1155 Kč/MWh a u plynu 555 korun za megawatthodinu.

Na profilu veřejného zadavatele nákup energií zveřejnila také Jihlava. Ta si zajistila na ČMKB téměř 23 tisíc MWh elektřiny a přes 44 tisíc MWh plynu na druhé pololetí 2018 a rok 2019 už začátkem loňského roku, kdy ceny dočasně klesly pod úroveň konce roku 2017. Jihlavská radnice si tak elektřinu zajistila za ceny ještě pod hladinou 1000 Kč/MWh. Plyn město nyní odebírá za cenu 451 Kč/MWh, resp. 467 Kč/MWh v maloodběru.

 
 
Reklama