Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nepoptávejte energie na základě starých ceníků, počkejte si na nové

Lidé poptávají elektřinu nebo plyn na základě starších ceníků. Máme obavy, že jim nový obchodník brzy sdělí, že vybraný ceník bude obsahovat vyšší ceny a zákazníci budou zklamáni.

Denně sleduji poptávky v Kalkulátoru cen energií TZB-info a mrzí mne, že lidé, když jim jejich dodavatel oznámí, že bude elektřina nebo plyn od nového roku dražší, hledají levnější energie u nás. To, že hledají a že hledají právě u nás není důvodem k pesimismu, vybrali si nás jako zdroj nezávislých informací, zdroj prověřený roky. Tato důvěra sice potěší, ale mrzí mne a dokážu si představit to zklamání, když si vyberou produkt dodavatele, o kterém se domnívají, že je dobrý, cenově výhodný nebo, že s ním dokonce ušetří a nový dodavatel jim za pár dnů oznámí, že zdražuje. Oni pak zjistí, že by možná i ušetřili, kdyby dodavatele vůbec neměnili.

Zdražení velkoobchodních cen elektřiny i plynu je tak velké, že se dotkne téměř všech zákazníků, kteří dosud nemají fixované ceny. Jediná otázka je, zda změny nastanou nyní nebo během prvních měsíců příštího roku.

Chtěl bych proto upozornit, že ceníky s datem platnosti od 1.1.2018 nebo starší bez fixace ceny budou během několika dnů změněny. Vybírejte prosím z ceníků, které byly zveřejněny v říjnu a později. V této době, na rozdíl od let minulých, doporučuji se pokusit zafixovat cenu energie ještě na základě letošních ceníků na co nejdelší dobu, několik málo možností ještě zbývá.

Pro ty, kteří se nechtějí vázat, by měli vybírat z nových nabídek až příští týden, protože během tohoto víkendu bude s velkou pravděpodobností probíhat zveřejňování nových ceníků.

Změna dodavatele je jednoduchá, stačí sepsat smlouvu s novým, vybraným dodavatelem a ten vše zařídí.

 
 
Reklama