Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny energií 2019 - otázky pro ČTK

Ceny energií v příštím roce vzrostou. O kolik spotřebitelé zaplatí více? Otázky redaktora ČTK Radka Doležala.

Vzroste lidem v roce 2019 účet za elektřinu? O kolik procent? Kolik peněz si odhadem připlatí průměrná čtyřčlenná rodina v rodinném domě a v bytě 3+1?

Běžná rodina používající elektřinu pouze pro svícení a běžné spotřebiče odebere za rok přibližně 2 500 kWh. Většině domácností prodává elektřinu ČEZ se základními cenami podle produkt ČEZ Elektřina na dobu neurčitou. V tomto případě taková rodina zaplatí v příštím roce o zhruba 1 330 Kč více než letos, což je o více jak 10 %. Na zvýšení plateb se podílí hlavně zvýšení cen dodavatele, ale i změna regulovaných cen.

Jak vypadá situace na trhu s plynem? Očekáváte růst cen pro domácnosti i zde? O kolik procent a peněz?

U plynu zatím nemám nové ceníky největšího dominantního dodavatele innogy, ale odhaduji nárůst cen podle nových ceníků jiných obchodníků. Při průměrné roční spotřebě plynu 20 MWh vzrostou náklady domácností o přibližně 2 600 Kč za rok. Což znamená zvýšení nákladů na plyn o téměř deset procent. Regulované ceny se na zvýšení nákladů příliš nepodílí, dokonce v distribuční oblasti E.ON klesnou.

Jaké jsou podle Vás důvody tohoto trendu? Kdy se může trend otočit?

Důvodem je růst velkoobchodních cen. Nemyslím si ale, že by velkoobchodní ceny elektřiny měly v příštích letech závratně růst. Pokud ale budou velkoobchodní ceny setrvávat na současné úrovni, pak lze počítat s dalším navyšováním cen pro domácnosti. Postupně bude narůstat podíl regulovaných cen, který působí proti případnému snížení cen elektřiny pro domácnosti.

Plyn je stále více světově obchodovanou komoditou a jeho ceny ovlivňuje politická situace. Protože se jedná o prostředníka při přechodu na nízkoemisní energetiku, není moc pravděpodobné razantní snižování jeho ceny.

 
 
Reklama