Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Platby za distribuci elektřiny od ledna opět vzrostou, na plynu odběratelé mírně ušetří

Kromě výrazného zdražení silové elektřiny kvůli prudkému růstu cen na velkoobchodních trzích stoupnou od nového roku i regulované platby za distribuci.

S vyšší cenou elektřiny od nového roku tak musí počítat i odběratelé, kteří mají u svého dodavatelé zafixovanou komoditní cenu složky. V případě distribuce zemního plynu většina odběratelů naopak mírně ušetří, vzhledem k růstu komoditní složky si i tak oproti letošnímu roku připlatí.

Podle cenového rozhodnutí pro rok 2019, které vydal Energetický regulační úřad v tomto týdnu, si od nového roku většina odběratelů připlatí za distribuci elektrické energie. Kromě růstu komoditní složky, kdy někteří dominantní dodavatelé již oznámili zdražení a další budou s velkou pravděpodobností brzy následovat, tak odběratelé elektrické energie musí počítat i s růstem cen za distribuci.

Zdražení distribuce se dotkne jak maloodběratelů z řad firem (sazby C) a domácností (sazby D), tak i velkoodběratelů připojených do distribučních sítích na hladině vysokého napětí. Podle distribuční oblasti si tak maloodběratelé z řad domácností a firem s nejběžnějšími, jednotarifními sazbami od příštího roku připlatí za každou odebranou MWh, stejně jako za stálé měsíční platby několik procent.

Více na oEnergetice.cz

 
 
Reklama