Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podpora pro nová fotovoltaická zařízení v Německu se možná sníží

Ministerstvo hospodářství chce snížit podporu nových fotovoltaik. Podle aktuálního návrhu je řeč o snížení o dvacet procent. Od ledna má podpora dosahovat 8,33 místo 10,68 centů za kWh.

Spolkové ministerstvo hospodářství plánuje snížení podpory pro nová fotovoltaická zařízení na budovách. Konkrétně se jedná o snížení podpory o dvacet procent. Jedná se o návrh zákona o sběru energií, který se dostal do agentury DPA. Solární branže reagovala na snížení kritikou ministerstva a označila zákon za útok na Energiewende.

Návrh uvádí, že ceny fotovoltaických modulů a fotovoltaických systémů v posledních měsících prudce klesly. Důvodem je pokračující převis nabídky na světovém trhu a vypršení antidumpingových cel EU na čínské fotovoltaické moduly. To by vedlo k "nadměrné dotaci" větších fotovoltaických střešních systémů. Spolková vláda "v souladu se zákonem o státní podpoře" nechtěla, aby podporu označila Evropské komise za nedovolenou.

Solární systémy na budovách až do instalovaného výkonu 750 kW jsou dotované 10,68 centů za kilowatthodinu, od 1. ledna 2019, budou dostávat pouze 8,33 centů za kilowatthodinu.

Německá asociace solárního průmyslu nazvala snížení dotace za krok proti ochraně klimatu. Generální ředitel asociace Carsten Körnig řekl: "Tak velké snížení finančních prostředků s takovýmto krátkým varováním hluboce zasahuje do plánovaní podniků." Snížení podpory musí být přinejmenším odloženo a debata rozšířena v rámci parlamentního postupu.

 
 
Reklama