Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dlouhé stráně navštívilo za 9 měsíců téměř 83 tisíc lidí, elektrárna skončila devátá v anketě o stavbu století

Podzemní provozy nebo horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně navštívilo do konce září 82 946 zájemců o energetiku. Je to o osm procent méně než před rokem, zároveň ale nejvíce ze všech elektráren Skupiny ČEZ.

Je to o osm procent méně než před rokem, zároveň ale nejvíce ze všech elektráren Skupiny ČEZ. Například Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín navštívilo 40 641 fanoušků energetiky, všech 11 Infocenter Skupiny ČEZ přivítalo 193 tisíc návštěvníků.

Počet návštěvníků elektrárny Dlouhé stráně, která zároveň obsadila devátou příčku v anketě České a slovenské stavby století, se snížil zřejmě kvůli letošním opravám a investicím. „Informační centrum bylo otevřené bez omezení, přístupná byla i horní nádrž a po většinu času také podzemní prohlídkový okruh. Omezit jsme museli odborné exkurze, protože bychom nemohli zajistit bezpečnost návštěvníků,“ říká šéf Dlouhých strání Vítězslav Chmelař. Nižší počet návštěvníků podle něj přispěl k hladkému průběhu oprav – ty naopak znamenaly zvýšenou nákladní dopravu i vyšší počet externích pracovníků, který se na Dlouhých stráních po celý rok pohyboval. Exkurze v elektrárně budou pokračovat také v zimních měsících, nutná je předchozí rezervace.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

 
 
Reklama