Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zprávy burzovního trhu: 44. týden 2018

Ceny energií na Českomoravské komoditní burze Kladno šly ve 44. týdnu dolů.


Vývoj ceny elektřiny v nízkém napětí v Kč/MWh(Zdroj ČMKBK)

Cena ročních kontraktů zemního plynu v maloodběru klesla proti předchozímu týdnu o 5,1 procenta na 631 Kč/MWh, ve velkoodběru o 6 procent na 632 Kč/MWh.

Roční kontrakty elektřiny zlevnily proti minulému týdnu v nízkém napětí o 6,9 procenta na 1440 Kč/MWh, ve vysokém napětí cena uzavírala na 1500 Kč/MWh.

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 44. týdnu uzavřeno 117 kontraktů na dodávku 38,2 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 39,5 milionu korun.


Vývoj ceny plynu v Kč/MWh(Zdroj ČMKBK)

PROFIL KOMODITNÍ BURZY

Českomoravská komoditní burza Kladno působí dvě desítky let jako organizátor burzovních trhů s energetickými, průmyslovými a agrárními komoditami v České republice. Je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a zemního plynu pro konečné zákazníky a významným tržním místem pro obchodování dříví. Využitím svého obchodního systému založeného na burzovních pravidlech, uzancích a algoritmech burza generuje bezpečné prostředí pro organizované obchodování komodit v České republice.

Na trzích, které burza systematicky organizuje, vytváří prostředí, podmínky a mechanismy, jimiž kultivuje trh a zefektivňuje obchodní procesy účastníků obchodování. Mezi tyto specifické podmínky a funkce patří především standardizace komodit a obchodních podmínek, centralizace nabídky a poptávky, transparentní cenotvorba, agregace a zveřejňování informací jako cenové vodítko pro celý komoditní trh. Rovným přístupem ke všem účastníkům obchodování naplňuje burza nejvyšší možnou měrou požadavky ochrany hospodářské soutěže.

 
 
Reklama