Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infocentra ČEZ přilákala za devět měsíců roku téměř 200 tisíc zájemců o energetiku, absolutní rekord je na spadnutí

Během prvních devíti měsíců letošního roku dorazilo na jedenáctku Infocenter Skupiny ČEZ po celé České republice více než 193 tisíc návštěvníků.

Během prvních devíti měsíců letošního roku dorazilo na jedenáctku Infocenter Skupiny ČEZ po celé České republice více než 193 tisíc návštěvníků. Největšímu náporu fanoušků energetiky tradičně čelily přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně a jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Zájem byl také o Infocentra elektráren, které byly oporami energetické soustavy už před 100 lety, kdy vzniklo samostatné Československo – malé vodní elektrárny Hučák a Čeňkova Pila.

Ani v roce osmičkových výročí Češi nic nezůstávají dlužni své pověsti zanícených fandů tzv. industriální turistiky. Podle statistik návštěvnosti Infocenter Skupiny ČEZ jich za prvních devět měsíců letošního roku dorazilo celkem 193 436. Návštěvnicky nejsilnější čtvrtletí zahrnující oba prázdninové měsíce vykázalo 2,26krát vyšší zájem o energetické lokality než celé první pololetí roku. Za celý rok 2017 se počítadlo návštěvnosti Infocenter a provozů Skupiny ČEZ zastavilo na historicky nejvyšší hodnotě 224 357 lidí. S velkou pravděpodobností tak tento rekord letos opět padne.

Davy návštěvníků proudí letos opět na jeden z „divů“ České republiky – přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, kterou si zatím letos vychutnalo 82 946 turistů. To lokalitu řadí mezi nejnavštěvovanější turistické cíle Olomouckého kraje. Celkově už Dlouhé stráně vidělo více než milion lidí. S ohledem na umístění v chráněné krajinné oblasti je exkurze rozdělena na dvě části – první zahrnuje prohlídku Infocentra, dolní nádrže a samotné elektrárny v nitru skalního masivu, druhá návštěvu horní nádrže s výhledem na Jeseníky, kam turistu pohodlně dopraví 6sedačková lanovka.

Prohlédněte si Dlouhé stráně http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/

Svá absolutní historická maxima letos pokoří i obě jaderné elektrárny. Do jihočeského Temelína se o bezpečné výrobě elektřiny z jádra přijelo dosud přesvědčit 40 641 návštěvníků (z toho 1 423 ze zahraničí). Infocentrum v Dukovanech, kterým od roku 1994 prošlo přes půl milionu lidí, přilákalo letos zatím 29 366 zájemců o energetiku. Obě jaderné elektrárny zajišťují prohlídky hned v několika cizích jazycích, a mezi účastníky exkurzí proto ani letos nechyběly stovky zájemců z většiny kontinentů světa.

Podívejte se do nitra jaderných elektráren http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/ a
http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dukovany/.

Velký zájem byl také o provozy v Dalešicích, Hradci Králové a na Lipně. Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice (6 865 lidí) demonstrující výhody a možnosti těchto obrovských energetických baterií pro celou českou elektrizační soustavu, letos navíc slaví 40 let od zahájení provozu. Královéhradecké Infocentrum umístěné v secesní budově malé vodní elektrárny Hučák je zaměřené na obnovitelné zdroje energie (7 070 návštěvníků), interaktivní formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy, atd. Vodní elektrárna Lipno (6 272 lidí) poháněná vodami „jihočeského moře“ je první velkou vodní elektrárnou, která jako celek už má za sebou komplexní modernizaci obou soustrojí. Své publikum z řad turistů má i Infocentrum šumavských malých vodních elektráren Vydra a Čeňkova Pila (5 161). Druhá z nich je v nepřetržitém provozu od roku 1912.

Také většinu těchto elektráren lze navštívit na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/

Strmý nárůst zájmu veřejnosti hlásí z Infocentra klasické energetiky umístěného v prostorách Nového zdroje v Ledvicích (5 418 lidí). V hlavní roli je přitom jeden z magnetů celé sezóny Infocenter ČEZ – nová 144 metrů nad zemí umístěná vyhlídku ze střechy nejvyšší industriální budovy v České republice – 144 metrového bloku nové ledvické kotelny.

Nový zdroj v Ledvicích http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-ledvice/

 
 
Reklama