Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Dlouhých stráních instalovali obří oběžné kolo, díky vyšší účinnosti může vyrobit více elektřiny

Na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně technici instalovali nové obří oběžné kolo, které roztáčí jednu ze dvou turbín elektrárny.

Na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně technici instalovali nové obří oběžné kolo, které roztáčí jednu ze dvou turbín elektrárny. 40tunový kolos s průměrem přes 4,5 metru umožní zvýšit roční produkci elektrické energie až o 7 milionů kWh, což představuje roční spotřebu elektřiny zhruba 3000 domácností. Investice za 145 milionů završila letošní modernizaci a opravy největší přečerpávací elektrárny v Česku, do kterých Skupina ČEZ investovala přes 200 milionů korun.

„Oběžné kolo si svou práci odvedlo, nyní už výrazně překročilo plánovanou životnost,“ vysvětlil důvod výměny šéf elektrárny Vítězslav Chmelař. „Na přípravě této akce jsme pracovali téměř dva roky. Podle detailního zadání se nejdříve vyrobil zhruba desetinásobně zmenšený model a po jeho úspěšných zkouškách jsme kolo zadali do výroby. Nové oběžné kolo bude mít kromě vyšší účinnosti také podstatně širší provozní rozsah a delší životnost,“ dodal Chmelař. Zahájení provozu celého turbosoustrojí se plánuje po dokončení všech prací v průběhu listopadu.

Zakázku realizovala společnost ČKD Blansko Engineering ze slovinské skupiny Litostroj Power. Kolos se svařoval ve Slovinsku z odlitků vyrobených ve firmě Pilsen Steel. Na technicky náročné instalaci se podíleli energetici z Dlouhých strání, profesní specialisté z vodních elektráren i experti z dodavatelských firem.

Přečerpávací vodní elektrárny – velkokapacitní a dlouhodobě nejefektivnější baterie sloužící jako pomyslná rychlá záloha celé energetické soustavy – vyrobily za první pololetí v České republice celkem 628,8 milionů kWh elektřiny. Meziroční růst činil 4 procenta. Kromě Dlouhých strání provozuje ČEZ také přečerpávací elektrárny Dalešice a Štěchovice.

Přečerpávací vodní elektrárny v ČR slouží jako zdroj schopný rychlého najetí na plný výkon (v řádu desítek sekund) a operativního vyrovnání okamžité energetické bilance v elektrizační soustavě ČR. Zvýšené využívání přečerpávacích zdrojů je dáno nutností stabilizace energetické soustavy ČR ze strany provozovatele přenosové soustavy, která je zatěžována výrobou ze zahraničních i domácích obnovitelných zdrojů. Současně se projevuje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček.

 
 
Reklama