Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

E.ON od listopadu zdraží plyn v průměru o 5 procent

Společnost E.ON zdraží od listopadu části klientů cenu plynu, a to v průměru o pět procent. Důvodem je dlouhodobě rostoucí cena komodity na burzách.

Společnost E.ON zdraží od listopadu části klientů cenu plynu, a to v průměru o pět procent. Důvodem je dlouhodobě rostoucí cena komodity na burzách. ČTK to sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková. Jakého podílu zákazníků se navýšení dotkne, nespecifikovala. Uvedla pouze, že se změna ceny netýká odběratelů, kteří mají uzavřené produkty s fixací ceny na několik let. Na růst velkoobchodní ceny plynu upozorňují i další dodavatelé, ceny pro zákazníky ale zatím většina z nich drží na současné výši.

„Pro klienty se smlouvou na dobu neurčitou jsme neměnili cenu plynu od konce roku 2012, to znamená skoro šest let. Výrazné zdražení ceny plynu na burzách v žádném případě do cen pro spotřebitele nepromítneme v plné míře, naopak jsme se snažili, aby změny klienti pocítili co nejméně,“ řekla Slavíková. Například na Pražské energetické burze činí v současnosti cena plynu pro rok 2019 zhruba 26,5 eura za megawatthodinu (MWh), meziročně o polovinu více. Výrazně roste také velkoobchodní cena elektřiny, na což už prakticky všichni dodavatelé zareagovali během letošního roku zvýšením cen nefixovaných produktů.

Více na FinExpert.cz

 
 
Reklama