Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

innogy a dopravní podnik v Hradci Králové společně testují elektromobily

Dopravní podnik si vyzkouší dva elektromobily.Testování potrvá po dobu šesti měsíců. Společným zájmem je rozvoj čisté mobility v Hradci králové.

Dopravní podnik města Hradce Králové převzal od innogy dva elektromobily na půlroční testování. Společný pilot má ověřit možnosti a využitelnost elektromobilů v každodenním městském provozu. Vozy VW eGolf a Nisan Leaf doplní jednu z největších flotil elektrobusů v Česku a přispějí k rozvoji čisté mobility v Hradci Králové. Oba vozy byly slavnostně předány v rámci Dne otevřených dveří dopravního podniku.

„Hradecký dopravní podnik považujeme za lídra a průkopníka čisté mobility v Česku a proto jsme jej oslovili ke spolupráci. Půl roku je dostatečná doba na to, abychom společně otestovali různé značky elektromobilů, kapacitu baterií, dojezd vozidel v reálném provozu, ale také potřeby dopravního podniku a různé provozní režimy elektromobilů,“ vysvětlil Thomas Merker, místopředseda innogy Česká republika.

Dopravní podnik si elektromobily od innogy pronajme na vyzkoušení a bude je využívat jako servisní vozidla. „Na krátké obslužné pojížďky po městě je elektromobil ideálním dopravním prostředkem. Po šesti měsících testování pilot společně vyhodnotíme a budeme diskutovat o další spolupráci na rozvoji čisté mobility v Hradci Králové.“

Vozový park hradecké městské hromadné dopravy se letos rozroste o dvacet elektrobusů a devět trolejbusů. Díky tomu bude už polovina přepravní flotily hradeckého dopravního podniku bezemisní. „Co se týká elektromobility dopravních podniků u nás budeme ve své kategorii na špici,“ řekl Zdeněk Abraham, ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové.

Pilotní projekt tak dává dohromady jeden z nejprogresivnějších dopravních podniků v Česku a jednoho z největších provozovatelů dobíjecí infrastruktury a IT řešení pro elektromobilitu v Evropě. Výkonné obslužné systémy innogy v současnosti propojují 7250 dobíjecích bodů ve více než 20 evropských zemích.

 
 
Reklama